Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z KĽDR ušiel vojenský dôstojník a civilista
Zdielať na

Z KĽDR ušiel vojenský dôstojník a civilista

Archívna reportáž

SOUL / Dvaja Severokórejci ušli do Južnej Kórey v člne cez Žlté more, informovala agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejský vládny zdroj. Námornú hranicu prekročil vojenský dôstojník a civilista. Ide o prvý prípad úteku z KĽDR od apríla, kedy sa uskutočnil samut medzi najvyššími predstaviteľmi oboch Koreí.

Juhokórejská vojenská pobrežná hliadka zaznamenala prítomnosť malého člnu severne od ostrova Pengnjong neďaleko západnej časti medzikórejskej námornej hranice. Utečenci vraj juhokórejským vojakom uviedli, že sa chcú dostať do Južnej Kórey. Soulské úrady incident vyšetrujú.

Ide o prvý útek severokórejského vojenského dôstojníka od roku 2008, upozornila juhokórejská spravodajská televízia YTN. Naposledy prekonali prísne stráženú pozemnú hranicu medzi oboma štátmi severokórejská vojaci minulý rok v novembri a decembri.

Južná a Severná Kórea sú dodnes fakticky vo vojnovom stave. Vojnu zo začiatku 50. rokov ukončili len prímerím podpísaným roku 1953. Od tej doby zo Severnej do Južnej Kórey utieklo okolo 30 tisíc ľudí.

V apríli sa na hraničnom prechode Pchanmundžom zišli juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejksý vodca Kim Čong-un. Dohodli sa, že obe strany budú pracovať na odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Taktiež sľúbili, že sa budú spoločne usilovať o to, aby ešte tento rok mohla byť podpísaná mierová dohoda, ktorá by nahradila zmluvu o prímerí o skončení Kórejskej vojny.

V posledných dňoch ale medzi oboma stranami opäť vzrástlo napätie pre americko-juhokórejské vojenské cvičenie. KĽDR pohrozila, že nemusí dôjsť k plánovanej schôdzke Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v júni v Singapure.

Pri nedávnej juhokórejskej návšteve takto utekali osobní strážcovia popri aute Kim Čong-una:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy