Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vysadia ich uprostred púšte, aby sa vrátili domov. Alžírsko sprísnilo migračné opatrenia
Zdielať na

Vysadia ich uprostred púšte, aby sa vrátili domov. Alžírsko sprísnilo migračné opatrenia

Archívna reportáž

ALŽÍR / Medzinárodná organizácia pre migráciu varuje pred krízou, ktorá sa podľa nej rodí na hraniciach Alžírska a Nigeru. Alžírsko podľa informácií organizácie migrantov prichádzajúcich z juhu odvezie doprostred Sahary. Návrat do obydlených častí Nigeru už nechávajú na ich schopnosti prežiť.

"Vzali nám všetky veci, peniaze, mobily, všetko. Zaobchádzali s nami zle.Vysadili nás v saharskej púšti," povedal o svojom vyhostení z Alžírska migrant z Mali. "Potom sme museli peši prejsť desiatky kilometrov do hraničnej osady Assamakka. Bolo to ako prejsť peklom. Nemali sme žiadne jedlo a počuli sme, že v dunách zomreli aspoň dvaja ľudia," dodal.

Medzinárodná organizácia pre migráciu uvádza, že od septembra pomohli už skoro 10 000 migrantom, ktorí zostali opustení v púšti. Niektorých tam nechali prevádzači, iných deportovali alžírske úrady s tým, že do najbližšieho mesta majú dôjsť peši. 

Pochod naprieč riedko osídlenou oblasťou, kde teploty presahujú aj 40 stupňov Celzia podľa BBC neprežili desiatky ľudí. "Väčšina z nich nemá žiadne peniaze, doklady totožnosti, jedlo alebo vodu. Sú traumatizovaní. V niektorých prípadoch sa im nepodarilo zaistiť dopravu a šli peši alebo ich prevádzači opustili a netušili, kde sa nachádzajú," povedal šéf organizácie v Nigeri Giuseppe Loprete.

Ako uvádza portál iDnes.cz, Alžírsko v minulom roku posilnili hliadky na svojich hraniciach a voči migrantom sa postavili tvrdšie. Úrady deportujú tisíce migrantov zo subsaharskej Afriky, najčastejšie z Mali, Nigérie alebo z Kamerunu. Obhajujú sa tým, že nové opatrenia sú nevyhnutné a nechcú, aby ktokoľvek, koho totožnosť úrady nepoznajú, vstupoval do krajiny. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy