Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sopka Kilauea je nevyspytateľná. Šíria sa z nej jedovaté plyny a popol
Zdielať na

Sopka Kilauea je nevyspytateľná. Šíria sa z nej jedovaté plyny a popol

HONOLULU / Z kráteru havajskej sopky Kilauea sa rýchlo šíri láva a polícia vyzýva obyvateľov a turistov, aby sa vyhýbali kritickým miestam. Horúca magma vyviera zatiaľ do vyprázdnených oblastí, no záchranári upozornili obyvateľov okolitých osád na možnosť povinnej evakuácie.

Sopka spôsobuje problémy v oblasti už tretí týždeň a vulkanológovia sa vyhýbajú predpovediam, kedy živel prestane vyčíňať. Láva, roztavená hornina zo sopečných erupcií, sa šíri hneď z niekoľkých trhlín, ktoré sa postupne rozširujú.

Do ovzdušia zároveň unikajú jedovaté plyny a popol, ktorý pokrýva ako okolité domy, tak aj stromy v okolí.

Erupcie začali vo štvrtok a podľa expertov môžu v najbližších dňoch pokračovať. "Nedá sa zistiť, či sú terajšie explózie začiatok alebo koniec. Situácia je neistá," uviedol vulkanológ z havajskej univerzity Tom Shea.

Prebudená havajská sopka zatiaľ nespôsobila zranenia či úmrtia. Ohrozená zatiaľ nie je ani letecká doprava. Život na najväčšom havajskom ostrove beží ďalej, otvorené sú aj obchody a dokonca neustal ani turistický ruch. Ľudia, ktorí žijú v bezprostrednom okolí sopky ale v uplynulých dňoch dostali od záchranárov plynové masky a pripravujú sa na ďalšie možné erupcie.  

Podľa vulkanológov môže terajší stav trvať aj niekoľko mesiacov. Keď sa ale láva dostane na úroveň hladiny mora, môže dôjsť k výbuchom spôsobeným parou, ktorá vzniká pri kontakte vody s horúcou hmotou. Podobná situácia podľa pamätníkov nastala v roku 1955, kedy Kilauea komplikovala obyvateľom život tri mesiace.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy