Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dron v nesprávnych rukách sa môže stať zbraňou, tvrdia odborníci
Zdielať na

Dron v nesprávnych rukách sa môže stať zbraňou, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Jednou z hlavných tém bezpečnostnej konferencie Globsec, ktorá sa koná v Bratislave je hrozna umelej inteligencie. Podľa odborníkov z tejto oblasti a totiž v nesprávnych rukách môže stať veľmi nebezpečnou.

Okrem výhod, ktoré umelá inteligencia ponúka, je aj veľkou hrozbou. Napríklad v spojení s dronom. Má 100 krát rýchlejšie reakcie ako človek. Po zadaní cieľa dokáže pomocou rozpoznávania tváre nájsť konkrétnu osobu. Potom už stačí len pár gramov výbušniny a zbraň je na svete. "Už dnes vieme, že je to jedna z revolučných technológií, na ktoré si musíme dávať pozor," hovorí riaditeľ konferencie Róbert Vass.

Umelá inteligencia spolu s kamerami a senzormi, ktoré má v dnešnej dobe už aj mobilný telefón, sa tak stáva zbraňou. Dokonca aj zbraňou hromadného ničenia. Vytrénované ako tím, môžu podľa odborníkov preniknúť do budov, áut, vlakov. K vzdialeným ľuďom a napadnúť ich. A nikto ich nebude môcť zastaviť. "Ako povedal Vladimír Putin, kto ako prvý získa spôsobilosť umelej inteligencie, ovládne svet," tvrdí Vass.

Základným cieľom rozhovorov odborníkov napríklad aj na Globsecu v Bratislave je zabrániť súťaži, kto prvý získa umelú inteligenciu. Do praxe by mohla nastúpiť už v najbližších desiatich rokoch.

Európska únia chce do konca roka vypracovať koordinovaný plán zavádzania umelej inteligencie. Spoločnosť musia pripraviť na jej dopad v bežnom živote. Očakáva sa jej pozitívne využite v súkromnom i verejnom sektore. "Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu koordinuje národné iniciatívy v oblasti umelej inteligencie. Vytvára medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá vymedzí ambície Slovenska vo vývoji a využití umelej inteligencie," znie stanovisko stanovisko podpredsedu vlády. "Dnes to už nie je žiadne sci-fi," dodáva riaditeľ Globsecu Róbert Vass.

Vďaka dronu zachránili v Austrálii dvoch topiacich sa chlapcov. Pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy