Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
EÚ sľubuje zachovanie Iránskej dohody aj bez Trumpa. Irán začne v opačnom prípade s obohacovaním uránu
Zdielať na

EÚ sľubuje zachovanie Iránskej dohody aj bez Trumpa. Irán začne v opačnom prípade s obohacovaním uránu

Archívna reportáž

TEHERÁN / Európska únia sľúbila Iránu zachovanie záväzkov z jadrovej dohody so svetovými mocnosťami napriek nedávnym vyhláseniam amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa rozhodol zmluvu vypovedať a uvaliť sankcie na Irán.

Informáciu o prísľube Európskej únie uviedol hlavný iránsky jadrový vyjednávač Alí Akbar Sálehí. "Dúfame, že sa ich snahy premenia na skutky. Akcia Ameriky ukazuje, že USA nie je dôveryhodnou krajinou v medzinárodných rokovaniach," povedal vyjednávač na tlačovej konferencii, pri ktorej bol aj európsky komisár pre klimatické zmeny a energie Miguel Cañeta. 

Dohodu o obmedzení jadrového programu uzatvoril Irán so šiestimi svetovými mocnosťami (USA, Rusko, Nemecko, Francúzsko, Británia a Čína) a s Európskou úniou v roku 2015 výmenou za zrušenie väčšiny západných sankcií proti Teheránu v nasledujúcom roku. 

​Donald Trump ale 8. mája oznámil, že USA od dohody odstúpi. Po jeho rozhodnutí rokujú európski lídri o tom, ako napriek tomu zaistiť úniové hospodárske záujmy a zároveň to, že Irán nezíska jadrové zbrane.

Irán na krok amerického prezidenta reagoval prehlásením, že ak sa nepodarí pokračovanie zmluvy zabezpečiť, opäť začne s obohacovaním uránu. "Vyslali sme našim iránskym priateľom posolstvo, že kým budú dodržiavať dohodu, budú Európania plniť svoje záväzky. Oni povedali to isté zo svojej strany," uviedol Cañeta s tým, že sa Európska únia pokúsi zintenzívniť svoje obchodné toky, čo je pre iránsku ekonomiku pozitívnou správou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy