Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plastová taška v hĺbke 10 000 metrov. Plasty sú už aj v Mariánskej priekope
Zdielať na

Plastová taška v hĺbke 10 000 metrov. Plasty sú už aj v Mariánskej priekope

WASHINGTON / Prívalu plastového odpadu sa nevyhol ani najhlbší kút svetových oceánov, a to Mariánska priekopa, ktorá je hlboká 10 994 metrov. Nedávno zverejnená štúdia japonských vedcov tvrdí, že plastový odpad sa nachádza aj viac ako 6 000 metrov pod hladinou.

Závery vedcov vychádzajú z fotografií a z videí, ktoré za uplynulých 30 rokov vyhotovili diaľkovo ovládané hlbokomorské prístroje v rámci projektu japonských oceánografov. Prostredníctvom projektu chcú zmapovať prítomnosť odpadu v hlbinách oceánov. 

"Z 5 010 ponorov v databáze bolo zaznamenaných 3 425 človekom vyrobených predmetov. Viac ako 33 percent odpadu tvorili makroplasty, z ktorých 89 percent boli výrobky určené na jedno použitie. Tieto pomery v hĺbkach väčších ako 6 000 metrov ešte narástli. Hĺbkovým rekordom bola plastová taška 10 898 metrov pod hladinou v Mariánskej priekope," uviedli autori výskumu. 

Výsledky prieskumu japonských vedcov ukazujú, že dopad aktivít človeka sa už dostal aj do najhlbších a do najtemnejších hlbín oceánov v oblastiach, ktoré sú od pevniny vzdialené viac ako 1 000 kilometrov. Zistilo sa tiež, že kusy plastov prichádzajú do kontaktu s morskými organizmami pomerne bežne. Vyskytlo sa už nespočetne veľa prípadov, kedy sa plast namotal na živočíchov a buď sa im úplne zarezal do tela alebo zrástol s kožou. 

Jedinou efektívnou možnosťou ako zabrániť ďalšiemu ohrozeniu ekosystémov v morských hlbinách podľa autorov výskumu je regulácia jednorazových plastových produktov a obmedzenie ich prúdenia na otvorené more. 

Súvisiace články