Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oblečenie na hory? Správny výber si vyžaduje viac ako peniaze na účte
Zdielať na

Oblečenie na hory? Správny výber si vyžaduje viac ako peniaze na účte

VYSOKÉ TATRY / Dramatické predpovede o množstve vody a snehu na hrebeni sa vo Vysokých Tatrách zatiaľ nenaplnili, ale turisti, ktorí išli hore nepripravení, mohli aj zmoknúť. Niektorým sa dokonca možno podarilo aj trochu zmrznúť v slabom snežení.

Tatrám v posledných dňoch vládne chlad a voda, aj preto boli doliny takmer prázdne. Predpoveď naznačovala dážď, čo by mal každý turista chápať ako signál pre voľbu nepremokavého oblečenia. 

Prvou možnosťou je starý známy pršiplášť, druhou vodeodolná bunda. Niektorí ale tvrdia, že v pršiplášti je človek nemotorný, v nepremokavej bunde je zas teplo. 

Ako vybrať správne a neprísť na mizinu?

Dôležité je vždy pred výberom vedieť na akú aktivitu bundu potrebujete. Existujú také s vyšším vodným stĺpcom, no s nižšou priedušnosťou, určená je na menej náročnú aktivitu. Na náročné aktivity je preto lepšia vyššia priedušnosť, za tú sa ale pripravte priplatiť si. "Treba si uvedomiť, že vlhkostná membrána funguje na základe vlhkosti. Ak je vonku 100 % vlhkosť a dážď je ťažšie sa odparovať, ako keď sneží a vlhkosť vychádza von," uviedol predajca outdoorového oblečenia Marek Šidlovský.

O absolútnej nepremokavosti sa nedá hovoriť ani pri najdrahších modeloch. Stačí totiž stráviť dve hodiny na intenzívnom daždi. "Najmä na miestach, kde sa tlačí, ako napríklad ramená, teda popruhy od batohu, bedrový popruh alebo cez kolená tú vodu časom pretlačíte," dodal Šidlovský. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy