Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vedci z Prešovskej univerzity majú nové centrum. Ich výskumy pomáhajú ľuďom
Zdielať na

Vedci z Prešovskej univerzity majú nové centrum. Ich výskumy pomáhajú ľuďom

PREŠOV / Prešovská univerzita už má oficiálne nové vedecké centrum plné moderných prístrojov. Vedci z univerzity sa za posledné roky blysli nejedným vedeckým poznatkom. Od moderného centra očakávajú aj to, že osloví mladých potenciálnych vedcov.

Prešovská univerzita sa rozrástla o novú budovu. Vedecké centrum to nie sú len nové výskumné priestory. Štvormiliónová investícia rátala aj s modernou technikou. "Toto centrum je zamerané hlavne na rozvoj fyziky a všetkých podobných odborov,"  uviedol rektor univerzity Peter Kónya.  Prešovská univerzita má za sebou niekoľko úspechov. Jedným z nich je aj vyšľachtenie nového druhu Mäty priepornej. Tá dostala meno Kristínka a je iná tým, že dominantnou zložkou silice je mentol. "Jeho obsah vo vňati obsahuje okolo 70 percent a v listoch aj viac," poznamenal Jozef Fejér z Katedry ekológie. 

Univerzitní vedci z Prešova tiež ako prví zaznamenali na našom území nový druh škodca, invazívnu muchu z Ázie. Prešovskej univerzite bol tiež priznaný patent na unikátnu technológiu izolácie prírodných látok z plodov liečivých rastlín. "To bola práve látka exstrahovaná z čučoriedky, ktorá má veľký potenciál pre využitie vo farmaceutickom priemysle," pokračoval rektor Prešovskej univerzity. "Zaujímavé je aj štúdium inváznych rastlín, ktorým sa veľmi darí u nás," uviedol Ruslan Mariychuk z Fakulty humanitných a prírodných vied. 

Prístrojové vybavenie dosiahlo investíciu takmer 2 milióny eur. Jeden z nich je aj plne automatizované experimentálne zariadenie, ktoré okrem magnetických polí dokáže dosiahnuť nízke teploty až na úroveň mínus 265 stupňov Celzia. "Podieľame sa na hľadaní materiálov, ktoré by boli využiteľné pri magnetickom chladení. Čo je náhrada súčasných chladničiek, freónov," vysvetlil Marián Reiffers, vedúci centra aplikovaného výskumu a inovácií. 

Od moderných priestorov a technológií si sľubujú nielen lepšie podmienky na vedu, výskum ale tiež významnejšiu atraktivitu pre potenciálnych budúcich vedcov zo stredoškolskej generácie.

Pozrite si archívnu reportáž o vedcoch a vínnych muškách: 

Súvisiace články