Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bankové účty po novom. Vytvoriť si ich môžte už aj na diaľku
Zdielať na

Bankové účty po novom. Vytvoriť si ich môžte už aj na diaľku

BRATISLAVA / Slovensko urobilo ďalší krok k elektronickému bankovníctvu. Podľa novely, ktorú odprezentovali vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a výkonná riaditeľka bankovej asociácie Milena Koreňová nebudú už musieť Slováci chodiť do banky pre to, aby si vytvorili účet. Teda ak majú elektronický občiansky preukaz. Novinka má začať platiť od marca.

Elektronické bankovníctvo stále viac vstupuje do nášho života. Od dnešnej novely si už budeme môcť vytvárať aj účet z pohodlia domova. Podľa Petra Pellegriniho sa už v súčasnosti pomocou elektronickému občianskemu preukazu dá previesť napríklad budova, či zbaviť sa auta. "Prečo by sme nemohli umožniť na základe takýchto preverení bankám otvoriť klientom účet aj na diaľku," spytuje sa Pellegrini. 

Slováci, najmä mladí, sú elektronicky zdatní a viacerí už teraz túto možnosť údajne využívajú v zahraničných bankách. V Nemecku sú ich podľa Pellegriniho desaťtisíce. Banky budú môcť takúto službu zaviesť na základe schválenej novely o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti. 

Novela by v reálnom bankovom svete mala začať fungovať od marca, ale tak jednoduché to asi nebude a ľudia si ešte nejaký čas na pobočky kvôli účtu budú musieť prísť. "Banka najskôr musí zvážiť všetky tieto možnosti, aby ten proces bol bezpečný a aby to všetko bolo v súlade s platnou legislatívou," informuje hovorkyňa Tatrabanky, Zuzana Žiaranová. 

V praxi si samotné banky zvolia vlastný spôsob, ako budú identifikovať klientov elektronicky. V čom sa zhodnú, že o bezpečnosť by sa ľudia nemali báť. "Z pohľadu bezpečnosti vnímame tento spôsob identifikácie, že je minimálne tak bezpečný ako otváranie účtu v pobočke," dodáva Žiaranová.


Pozrite si archívnu reportáž o bezpečnosti elektronických podpisov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy