Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medicínska turistika na Slovensku. Lekári si pýtali viac ako v oficiálnom cenníku
Zdielať na

Medicínska turistika na Slovensku. Lekári si pýtali viac ako v oficiálnom cenníku

BRAITSLAVA, KOŠICE / Na Klinike plastickej rekonštrukčnej a estetickej chirurgie v Košiciach podľa týždenníka Trend spolupracovali s externou agentúrou, s ktorou nemocnica nemala zmluvu a vykonávali plastické operácie zahraničných pacientov.

Tí boli podľa redaktorky, ktorá sa sama vydávala za záujemkyňu z Anglicka, uprednostňovaní pred inými pacientmi. Platby za jednotlivé zákroky mali podľa zistení Trendu dokonca prebiehať v ambulancii lekárov a boli vyššie, ako tie, ktoré nemocnica uvádza v oficiálnom cenníku.

Nemocnica v stredu potvrdila, že popoludní odvolala primára kliniky a vo štvrtok médiám poslala stanovisko. "Takisto začíname pracovnoprávny postup voči kolektívu kliniky a iným pravdepodobne zainteresovaným zamestnancom. Každý z nich bude predvolaný na individuálny rozhovor, aby sa k danej veci vyjadril. Taktiež pristupujeme k pozastaveniu plánovaných operačných výkonov pre samoplatcov na našej klinike do odvolania. UNLP Košice podáva v predmetnej veci trestné oznámenie," píše sa v stanovisku kliniky.

Agentúra, ktorá má oficiálne sídlo v daňovom raji, má prenajatú kanceláriu v Bardejove. Na svojej stránke ponúka najmä anglickým klientom odborné plastické zákroky v Košickej univerzitnej nemocnici o 70 percent lacnejšie, ako zaplatia za rovnaký zákrok v Spojenom kráľovstve.

Na svojej internetovej stránke agentúra uvádza, že ročne sprostredkuje až 2 500 rôznych zákrokov. Je operačná turistika zo zahraničia populárna? Primár chirurgie ruky z Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove, kde však vykonávajú aj estetické operačné zákroky, takisto priznáva, že záujem samoplatiacich klientov zo zahraničia je veľký. So žiadnou agentúrou ale nemocnica nikdy nespolupracovala, čo oficiálne potvrdila aj hovorkyňa Eva Kliská. Aj platiaci pacienti zo zahraničia si musia na zákrok riadne počkať, v oficiálnom poradovníku.

Uprednostňovanie pacientov

"Sú čakacie listiny vždycky s prihliadnutím na to, čo je dôležitejšie. Estetická medicína pre nás nie je až taká dôležitá, sú dôležitejšie rekonštrukcie, ľudia na PN, stavy po úrazoch vrodené chyby,. tí majú prednosť," hovorí primár chirurgie Ladislav Košťál.

Už dnes sa pacienti na klinike v Bratislavskom Ružinove objednávajú na septembrové termíny, čakacia doba na plánovanú operáciu je teda 8 mesiacov.

V Košickej univerzitnej nemocnici dostala reportérka Trendu na výber 12 rôznych termínov, posledný v apríli. Na ministerstvo zdravotníctva sme sa teda obrátili s otázkou, či nejakým spôsobom dohliada na to, ako nemocnice uprednostňujú pacientov. Či možno existuje nejaký vzorec, že ak pacienti čakajú na plánovanú operáciu dlhšie ako pol roka, už nemocnica nesmie uprednostniť samoplatiacich pacientov v skoršom termíne?

"Nemocnice môžu realizovať odkladnú (plánovanú) zdravotnú starostlivosť pre samoplatcov len v takých prípadoch, ak majú voľné kapacity a nijako to neovplyvní plánovanú zdravotnú starostlivosť na čakacích listinách pre poistencov v SR. Ústavné zdravotnícke zariadenia poskytujú plánovanú zdravotnú starostlivosť pre samoplatcov len v ojedinelých prípadoch. Pri väčšine samoplatcov ide o poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Tá je pacientom poskytovaná okamžite, bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú zdravotné poistenie," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

To znamená, že nemocnica nesmie uprednostniť samoplatcu pred poistencami štátu, pokiaľ nejde o akútny zákrok. Ako postupovala nemocnica v Košiciach a či údajných 2 500 zákrokov ročne, ktoré na stránke uvádza agentúra, zvládla bez toho, aby zanedbala iných pacientov, však zrejme ukáže až vyšetrovanie, ktoré nemocnica rozbehla. Vedenie nemocnice prízvukuje, že replantačné zákroky kliniky s estetickými výkonmi nesúvisia.

Najčítanejšie správy