Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sopka Kilauea vybuchla. K erupcii došlo po 2 týždňoch
Zdielať na

Sopka Kilauea vybuchla. K erupcii došlo po 2 týždňoch

HAVAJ / Havajská sopka Kilauea po dvoch týždňoch vo štvrtok večer vybuchla. Sopka bola nepretržite aktívna takmer 30 rokov. Z kráteru šiel 10 kilometrový mohutný oblak z popolu, ktorý začal padať na okolité obce.

Podľa americkej geologickej služby USGS nehrozí miestnym obyvateľom žiadne veľké nebezpečenstvo. Aj napriek predchádzajúcim evakuáciám môžu byť pokojní. Vulkán ale môže podľa geológov, chrliť mohutné kamene do niekoľko kilometrovej vzdialenosti. Veľkosť najväčších kameňov prirovnávajú k autu. 

Explozívna erupcia trvala niekoľko minút. Spôsobila ju para, ktorá sa nahromadila vo vnútri sopky. Jej zdrojom bola podzemná voda, ktorá sa ohrievala súčasne pri vulkanickej aktivite. Podľa dostupných informácií, obyvatelia hovorili o popole vznášajúcom sa nad ich domami. Podľa geológov ho ale nie je také množstvo, aby to nejak obyvateľstvu uškodilo. 

Národný park, kde sa sopka nachádza, je už takmer týždeň uzavretý. Svoje domy muselo opustiť zhruba 2000 obyvateľov. Úrady z bezpečnostných dôvod nariadili uzatvoriť aj niekoľko turistických areálov. Explózia môže spôsobiť aj otrasy, ktoré by ale taktiež nijakým spôsobom nemali ohroziť obyvateľov.  Podľa amerického Federálneho úradu pre letectvo sopka Kilauea neohrozuje leteckú dopravu. Zranení či obete výbuchu  hlásené nie sú.  

Sopka počas uplynulých 2 týždňov spôsobila v uliciach okolitých obcí viaceré škody. Okrem toho, že obyvateľom doslova praskala pod nohami zem, zničila aj niekoľko desiatok domov. Vo štvrtok ešte experti varovali pred možnou erupciou, z dôvodu obrovských kameňov, ktoré chrlila. O niekoľko hodín po ich upozornení, k výbuchu najväčšej sopky na Havajskom súostroví došlo. 

Pozrite si reportáž súvisiacu so sopkou Kilauea: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy