Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Experti varujú pred erupciami. Sopka Kilauea vyvrhuje polmetrové kamene
Zdielať na

Experti varujú pred erupciami. Sopka Kilauea vyvrhuje polmetrové kamene

HONOLULU / Kráter havajskej sopky Kilauea vyvrhuje kamene, ktoré sú veľké ako mikrovlná rúra. Podľa geológov to môže znamenať začiatok explozívnych erupcií, ktoré ohrozujú široké okolie.

Geologická služba USGS tiež varovala, že obyvatelia môžu očakávať stĺpec prachu vysoký viac ako šesť kilometrov a vyvrhovanie skál veľkých ako osobné auto, a to až do vzdialenosti 800 metrov. Menšie kamene môžu doletieť až do vzdialenosti 19 kilometrov. 

Aktivitu sopky Kilauea, ktorá je najväčšia v Havajskom súostroví, zaznamenávajú už dva týždne. Svoje domovy doposiaľ muselo opustiť zhruba 2 000 obyvateľov z osady Leulani Estates a jej okolia. Výzvu na evakuáciu dostali aj ďalšie stovky ľudí. Úrady z bezpečnostných dôvodov nariadili tiež uzatvoriť niekoľko areálov pre turistov vrátane parkov v blízkosti sopky. 

​Očakávané erupcie môžu podľa USGS pokryť Havaj silnou vrstvou popola. "V stredu ráno na parkovisku našli niekoľko stoviek metrov od kráteru Halemaumau viac ako polmetrové kamene. Očakávame ďalšie explózie, ktoré môžu byť ešte silnejšie," varovala služba. Stredajšiu explóziu sprevádzalo zemetrasenie o sile 4,2 stupňov Richterovej stupnice.  

Podľa amerického Federálneho úradu pre letectvo zatiaľ Kilauea leteckú dopravu neohrozuje. Hlásené nie sú ani žiadne zranenia či úmrtia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy