Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pohotovosti iba do 22:00. Ministerstvo sa odvoláva na štatistiky, lekári z praxe nesúhlasia
Zdielať na

Pohotovosti iba do 22:00. Ministerstvo sa odvoláva na štatistiky, lekári z praxe nesúhlasia

BRATISLAVA / Ambulantné pohotovosti už o pár týždňov začnú fungovať po novom. Od júla totiž začnú platiť nové pravidlá z dielne ministerstva zdravotníctva. Výraznou zmenou je, že ambulantné pohotovosti nebudú slúžiť pacientom nepretržite, teda celú noc až do rána, tak ako je to v súčasnosti. K dispozícii budú iba do desiatej hodiny večer.

"Ministerstvo zdravotníctva pristúpilo k tejto zmene z dôvodu zlepšenia a zefektívnenia dostupnosti zdravotnej starostlivosť. Napríklad chceme, aby chodili tam, kam patria," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Zrušenie ambulantných pohotovostí po 22:00 ale ostro kritizuje Lekárske odborové združenie. Podľa odborárov od júla hrozí, že po tejto hodine nebude adekvátne zabezpečená starostlivosť.  "Táto zmena je nekoncepčná, pretože nie je vôbec domyslená do dôsledkov, vôbec nie je v prospech pacientov, výrazne finančne zaťažuje nemocnice, ktoré sú zadĺžené už teraz. A vychádza v ústrety súkromným poskytovateľom," povedal Peter Visolajský z Lekárskeho odborového združenia. 

Ministerstvo zdravotníctva sa pri skrátení prevádzkovej doby pohotovostných ambulancií odvoláva na štatistiky. "Štatistiky hovoria, že do pohotovostných ambulancií po 22.hodine nechodil takmer nikto," dodala Eliášová. S tým ale Peter Visolajský nesúhlasí. "Robím v krajskom meste v Nitre. Chodia k nám pacienti aj po 22. hodine. A veľa pacientov. U nás to vychádza sedem pacientov od polnoci do rána, ale to je priemer," reagoval Visolajský. 

Po 22. hodine tak musí ísť pacient na urgentný príjem do nemocnice. Tie sú ale preťažené už teraz. Podľa lekárskych odborárov sú dokonca v rozpore s odporúčaniami OECD, ktoré dostalo Slovensko minulý rok. "Slovensko malo v rokoch 2016 a 2017 najviac vyťažené urgentné príjmy zo všetkých krajín Európskej únie," dodal Visolajský. 

Ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje, že starostlivosť o pacienta bude plnohodnotne zabezpečená a neobáva sa ani o to, že by boli urgentné príjmy preťažené. Ako to bude fungovať v praxi, to uvidíme už od júla.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy