Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sopka Kilaua opäť ohrozuje obyvateľov. Zem im doslova praská pod nohami
Zdielať na

Sopka Kilaua opäť ohrozuje obyvateľov. Zem im doslova praská pod nohami

HAVAJ / Na havajskom Veľkom ostrove spozorovali cez víkend nové pukliny, z ktorých prúdi na povrch láva. Úrady preto evakuovali ďalších ľudí, ohrozených činnosťou sopky Kilaua. Zástupcovia národnej gardy zároveň vyhlásili, že sú pripravení pomôcť s evakuáciou tých, ktorým by sopka odstrihla ústupové cesty.

Divokosť prírody na havajských ostrovoch sa v plnej sile ukazuje už niekoľko týždňov. Americká geologická služba dnes ohlásila nové vytvorené pukliny v zemi. Láva na Veľkom ostrove sa tak aktuálne vylieva zo 17 miest a zničila už 40 domov. "Ak sa láva dostane až sem a zavrie cesty, nikam sa už nedostaneme," povedal miestny obyvateľ Paul Pruitt . 

Vznik nových puklín, deformácia povrchu a početný únik sopečný plynov potvrdzujú, že erupcie budú pokračovať. Svoje domovy už muselo opustiť 2000 ľudí a ďalším stovkám úrady tiež odporučili evakuáciu. Z bezpečnostných dôvodov sú zatvorené aj parky a ďalšie turistické miesta. "Keď som sa priblížil počul som obrovský hluk, akoby štartovalo lietadlo," opísal ďalší miestny obyvateľ John Davidson Sopka Kilauea má len 1200 metrov, no aktívna je prakticky nepretržite už takmer 30 rokov. Najväčšiu škodu doposiaľ spôsobila v 90. rokoch, keď zničila 200 domov. 


Pozrite si archívnu reportáž o ďalšej ničivej sopke: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy