Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Matečná: Na týždeň som odišla a opozícia stihla o mne spraviť šesť tlačoviek
Zdielať na

Matečná: Na týždeň som odišla a opozícia stihla o mne spraviť šesť tlačoviek

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa po týždni, ktorý strávila mimo Slovenska, vyjadrila ku kritike opozície a k ich podnetu ju odvolať. Opätovne obhajovala svoju profesionalitu a neodpustila si ani vyjadrenie na opozičných poslancov.

Gabriela Matečná cestovala uplynulý týždeň do Spojených štátov, kde zastupovala na pôde OSN Slovensko. "Dosiahlo tam mimoriadny úspech v nominácii na významnú funkciu a získal ju Slovák lesník, ktorý robí svojou prácou česť nielen na Slovensku, ale určite aj v zahraničí," povedala v úvode, čím vysvetlila svoju týždňovú absenciu v krajine.

Úspešné pôsobenie

"Počas tohto obdobia snaha opozície o moje odvolanie bolo mimoriadne," pokračuje s tým, že dokopy došlo k šiestim tlačovým besedám, na ktorých sa snažili jej osobu a prácu zdiskreditovať. V pôdohospodárstve pracuje Matečná od roku 1997, čo je viac ako 30 rokov a preto si myslí, že je odborník a profesionál v tomto rezorte. "Musím sa tvrdo ohradiť, že nie som žiaden marketingový produkt," vysvetľuje.

Poukázala aj na to, že rezort pôdohospodárstva nenašla vo veľmi dobrom stave. "Nakopilo sa nám obrovské množstvo projektov, riešili sme mliečnu krízu, mrazy a predsedali sme v tom čase aj v EÚ," tvrdí odvolávajúc sa na to, čo všetko v rezorte dosiahla počas svojho pôsobenia. Venovala sa aj vyhrotenej situácii s pozemkami. "Po 20 rokoch sa nám podarilo v parlamente hlasovaním urobiť novelu zákona, ktorý dáva priestor práve malým farmárov," hovorí a vyčíta opozičnej poslankyni Lucii Ďuriš Nicholsnovej, ktorá sa teraz spája s drobnými farmármi, prečo vtedy za ten zákon nehlasovala. 

Problém PPA

Druhým problémom, ktorý rieši opozícia je Pôdohospodárska platobná agentúra. Keď nastúpila, bola táto inštitúcia v takom zlom stave, že hrozilo, že nedostane akreditáciu. To by znamenalo stratu asi 400 miliónov eur na priamych platbách a asi 800 miliónov eur v projektových podporách, ktoré dostávajú od Európskej únie. V PPA robia momentálne 100 percentnú kontrolu. "Disponuje oceňovacím predpisom, to znamená, že každá jedna položka prejde cez tento systém. Akonáhle dôjde k pochybeniam, príde k nepodpísaniu zmluvy alebo pozastaveniu celého projektu," bráni sa ministerka. 

Na adresu opozičných poslancov sa vyjadrila v skratke. "Richard Sulík je proti spoločnej poľnohospodárskej politike a hovorí, že dvojaká kvalita potravín neexistuje. Poslankyňa Halgašová tvrdí, že Slovenská veterinárna a potravinová správa klame pri testovaní výrobkov a tiež, že dvojaká kvalita potravín neexistuje. Veď to je nehoráznosť. Testovanie výrobkov sme robili v certifikovaných laboratóriách," dodáva Matečná. 

Opozícia reaguje

Opozícia tvrdí, že od ministerky očakávala, že na tlačovom brífingu prevezme svoju politickú zodpovednosť a ohlási odstúpenie z funkcie. Gabriela Matečná sa však namiesto toho až smiešnym spôsobom venovala opisovaniu svojich osobných úspechov  Nebola to opozícia, ale generálny prokurátor tohto štátu, ktorý povedal, že „systém, aký je tam nastavený, je chorý, a to je ešte to prijateľné slovo." Okrem toho odchod ministerky Matečnej žiadajú aj farmári, ktorých práva má zastupovať," píšu v stanovisku poslankyne Lucia Ďuriš Nicholsonová a Jarmila Halgašová z SaS. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž o snahe opozície odvolať Matečnú: 

Súvisiace články