Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Saková sa stretla s nemeckým veľvyslancom. Poslanci sa k únosu Vietnamca začali vyjadrovať
Zdielať na

Saková sa stretla s nemeckým veľvyslancom. Poslanci sa k únosu Vietnamca začali vyjadrovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kauza okolo uneseného občana Vietnamu neutícha. Ministerka Denisa Saková sa stretla s nemeckým veľvyslancom na Slovensku, aby si dohodli ďalší postup. Vládny Most-Híd taktiež naznačil, čo bude pre neho smerodajné, aby zotrval vo vláde.

Ministerka vnútra Denisa Saková sa v stredu stretla s nemeckým veľvyslancom.  "Ministerstvo vnútra týmto dňom zbavilo mlčanlivosti štrnástich ochrankárov, ktorí by do vyšetrovania mohli vniesť viac svetla", uviedla to ministerka Denisa Saková po stretnutí s veľvyslancom.

"Nemeckého veľvyslanca informovala aj o jej záujme o stretnutie s nemeckým ministrom vnútra, aby ho osobne ubezpečila, že rezort vnútra poskytuje nemeckej strane úplnú súčinnosť pri vyšetrovaní tejto veci," vyjadrilo sa ministerstvo vnútra. 

"Mali sme s pani ministerkou dobrú a konštruktívnu diskusiu, a vyzerá to na dobrú spoluprácu. V piatok sa stretnú relevantné autority, takisto aj generálni prokurátori. Spolupráca bude pokračovať," povedal samotný veľvyslanec Nemecka na Slovensku Joachim Bleicker. 

Gál nazval únos blamážou, najväčším kritikom je Most-Híd

K situácii sa vyjadril aj minister spravodlivosti Gábor Gál. Nové zistenia o únose nazval veľkou blamážou pre Slovensko. Jeho Most-Híd je najväčším vládnym kritikom prípadu, ktorý prináša mnohé podozrenia.
"V prvom rade, musíme vedieť, ako sa to stalo a kto za to nesie vinu. Či z nedbanlivosti alebo úmyslu," skonštatoval minister.

Ako to naozaj bolo, minister vidí rozdiel

Gál zároveň priznáva, že v hre je stále odchod z koalície a predčasné voľby. Hlavný rozdiel vidí v tom, či si Vietnamská vláda zo Slovenska urobila dobrý deň a zneužila naše vládne lietadlo, alebo slovenské silové zložky vedome s vietnamskou delegáciou pri únose spolupracovali. "Ako bol použitý špeciál, ako boli využívané naše policajné sily, ako sa ten človek mohol dostať na letisko a či sme o tom vedeli, alebo či išlo o hrubú nedbanlivosť," pokračoval.

Exminister vnútra Robert Kaliňák sa vážne podozrenia snažil vyvrátiť skúškou na detektore lži, ktorá ho mala očistiť. Gál si však myslí, že Kaliňák by mal veci vysvetľovať v prvom rade pred vyšetrovateľmi.
"Exminister Kaliňák bude musieť byť minimálne v pozícii svedka, čiže predovšetkým tam by mal povedať, že čo o tom vie a ako o tom vie," povedal na exministrovu adresu. 

Fico k opozícii a Kiskovi

Predseda Smeru Robert Fico naopak za prípadom vidí opozíciu a najmä prezidenta Andreja Kisku v snahe očierniť vládu. "Nič z toho, čo opozícia, tretí sektor, opozícia, médiá, prezident Kiska narozprávali na Smer sa nepotvrdilo. Teraz sa rozplýva aj ďalší pokus, pokiaľ ide o prevzatie moci," vyhlásil.

Ministerstvo zahraničných vecí na aktuálny stav zareagovalo tým, že do vyšetrenia prípadu nepošle do Hanoja veľvyslanca. Po niekoľkých dňoch mlčania to cez komentár v denníku Pravda odkázal minister Miroslav Lajčák. V diplomatickej praxi je to podľa jeho slov závažný krok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy