Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kiska reaguje na ostré slová Roberta Fica
Zdielať na

Kiska reaguje na ostré slová Roberta Fica

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico v pondelok zvolal tlačovú besedu, na ktorej sa vyjadril k predvolebnej kampani prezidenta. Podľa neho mal Kiska minúť na kampaň omnoho viac, ako je zákonom dovolené. Fico ďalej uviedol, že nie je náhoda, že prezident v utorok oznámi, aká bude jeho politická budúcnosť.

​"Dnes hovorca prezidenta informoval, že mieni v utorok urobiť vyhlásenie, ktoré sa týka jeho budúcnosti. Nie je to náhoda, že to bude v utorok, pretože v utorok o 12:30 zasadá výbor NR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý sa bude zaoberať závažnou správou daňových úradov o finančných operáciách firmy KTAG pred, počas a po prezidentskej kampani pred voľbami 2014. Je známe, že spolumajiteľom konateľom bol súčasný prezident Andrej Kiska. Chcem zopakovať, aby neboli žiadne pochybnosti, že sa nemienim zúčastniť súťaže o funkciu prezidenta SR. V roku 2014 som rešpektoval výsledky prezidentských volieb, vychádzal som z predpokladu, že boli vedené fair play," hovorí Robert Fico.

Médiá v minulosti uverejnili informácie, podľa ktorých prezident minul počas oficiálnej kampane podstatne viac peňazí, ako je zákonom dovolené. "Cez firmu v ktorej v tom čase bol spolumajiteľom aj spolukonateľom. Rovnako médiá zverejnili informácie o neoprávnených vratkách DPH, účinných ľútostiach a ďalších zvláštnych daňových operáciách tejto firmy," pokračuje bývalý premiér. 

Fico ďalej povedal, že ak informácia Finančnej správy potvrdí závažné obvinenia na adresu prezidenta Andreja Kisku, nemá inú možnosť, len odstúpiť z funkcie prezidenta. Konal by tak v súlade so svojimi vyjadreniami, že pri najmenšom podozrení by mala verejne činná osoba vyvodiť vlastnú politickú zodpovednosť.

"Chcem touto cestou oficiálne požiadať prezidenta Slovenskej republiky, aby dal súhlas na zverejnenie celej informácie z Finančnej správy, aby dal súhlas na zverejnenie všetkých údajov činnosti spoločnosti KTAG v roku 2013 a 2014, aby si verejnosť mohla urobiť obraz, či má Andrej Kiska morálne právo byť prezidentom," dodáva Fico. 

Predseda SMER-SD chce len vedieť, ako prebiehala prezidentská kampaň 2013 a 2014. Verejnosť musí podľa jeho slov vedieť, že kampaň bola vedená fair play. "Ak sa potvrdí, to čo ste medializovali, nemá právo byť slovenským prezidentom," hovorí Fico. 

​Fico: Ja médiám verím

"Informácie sú tak závažne, že pokiaľ by sa týkali aj iných politikov aj ich by to diskvalifikovalo z politického pôsobenia. Nemôžeme zatiaľ podať všetky informácie, v utorok po výbore poskytneme viac informácií," informuje člen výboru pre nezlúčiteľnosť funkcií Róbert Puci. 

"Podľa zákona, môžete v prvom kole v predvolebnej kampani minúť 130 tisíc eura také isté množstvo aj v druhom kole. A bol to sám prezident, ktorý povedal, že počas kampane oficiálne minul okolo 251 tisíc eur, a že všetky peniaze minul tak, že ich vybral zo súkromného účtu. Je tu vážne podozrenie, že cez spoločnosť KTAG minula podstatne viac peňazí, ako je dovolené zo zákona. Médiá uverejnili, že nielenže minul viac peňazí, ale že išiel do neoprávnených vratiek DPH, čo mu potom daňové úrady vrátili naspäť. Médiá priniesli informácie, že ide o státisíce eur a ja tomu verím," dodal Fico.

"Poslanec Robert Fico sa nepoučil zo svojho pádu. Osobné útoky sú maximum, čo ešte dokáže v politike robiť," reagoval na vystúpenie predsedu Smeru-SD hovorca prezidenta SR Roman Krpelan. "Nerozumiem, čo je osobné na tom, ak ja i celá verejnosť, chceme vedieť pravdu o financovaní prezidentskej kampane Andreja Kisku. Ten opäť odmietol zverejniť príslušné dokumenty, čím len potvrdzuje, že má čo skrývať,“ reaguje na reakciu Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy