Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V utorok bude deň D. Kiska povie o svojej politickej budúcnosti
Zdielať na

V utorok bude deň D. Kiska povie o svojej politickej budúcnosti

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko čakajú budúci rok prezidentské voľby. O kandidátoch sa hovorí takmer denne. V pondelok napísal na sociálnu sieť správu aj hovorca prezidenta Andreja Kisku, Roman Krpelan. V utorok bude deň D.

"Zajtra bude deň D. Prezident Andrej Kiska povie, čo ďalej. Bude o čom písať, bude o čom hovoriť. Ak by to bolo také jednoduché, dávno by povedal. Nebolo a nebude," napísal Krpelan. Prezident dlho hovoril, že o svojej kandidatúre oboznámi verejnosť až v septembri. Podľa jeho hovorcu to bude už v utorok. 

Agentúra Focus zostavila rebríček mien, ktoré by mali najväčšiu šancu uspieť v prípade, že by Andrej Kiska za prezidenta nekandidoval. Na najvyšších priečkach sa umiestnila bývalá premiérka Iveta Radičová a hneď za ňou predseda SNS Andrej Danko. Reálne o kandidatúre rozmýšľa politológ Eduard Chmelár, ktorého k tomu vyzývajú jeho fanúšikovia.  "Najmä pod vplyvom tejto rastúcej podpory rozmýšľam o kandidatúre na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Keď hovorím, že rozmýšľam, znamená to len toľko, že naozaj iba rozmýšľam – nie som z tých, ktorí zavádzajú verejnosť, že zvažujú, a popri tom už naplno pracujú ich volebné štáby," uviedol Chmelár na sociálnej sieti.

Harabin, Znášik a aj Zábojník

V polovici apríla oznámil svoju kandidatúru na prezidenta bankár Imrich Béreš. Krátko na to, ale svoju kandidatúru stiahol, pretože ako sám povedal, on bol pripravený znášať útoky na svoju osobu, ale nie na rodinu. Útoky prišli potom, čo sa na povrch dostala lekárska správa, podľa ktorej pred 15 rokmi zbil svoju exmanželku. "Moja exmanželka sa vyjadrila, dala svoje stanovisku, nemám k tomu čo ďalej dodať,“ povedal Béreš. Jeho exmanželka sa vyjadrila, že ju Béreš nezbil. Podľa lekárskej správy údajne Béreš svoju manželku zbil pred 15 rokmi, vraj bol opitý. 

Od kandidatúry na prezidenta Slovenskej republiky dáva ruky preč aj bývalý kandidát na prezidenta Milan Kňažko. Ten dosiahol v prvom kole prezidentských volieb v roku 2014 12,9 percenta hlasov a stal sa tak štvrtým najúspešnejším kandidátom z pohľadu poradia.

O prezidentské kreslo sa chce uchádzať Radovan Znášik aj bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Možným kandidátom je tiež sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Opozičné strany o svojich kandidátoch zatiaľ nehovoria. Čakajú na rozhodnutie súčasného prezidenta Kisku. Ak bude opäť kandidovať, podporia ho viaceré opozičné subjekty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy