Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pacienti odkázaní na ambulantnú pohotovosť sú ohrození. Na Slovensku chýbajú urgenty
Zdielať na

Pacienti odkázaní na ambulantnú pohotovosť sú ohrození. Na Slovensku chýbajú urgenty

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Lekárske odborové združenie (LOZ) upozorňuje pacientov, verejnosť a ministerku zdravotníctva, že zrušenie Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) po 22.hodine je nekoncepčné, odporujúce odporúčaniam Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) pre Slovensko. Lekári z nemocníc v stanovisku upozorňujú, že po zmenách od 1. júla 2018 hrozí, že nebude primerane zabezpečená zdravotná starostlivosť o pacientov po 22.00 hodine na viacerých miestach Slovenska.

 "Doterajší systém Lekárskej služby prvej pomoci, kde sa o pacientov po pracovnej dobe starali obvodní lekári pre dospelých a pre deti, od 1. júla po zásahu ministerstva na mnohých miestach Slovenska zanikne úplne. Zvyšok bude fungovať len do 22.00 hodiny. Po tomto čase sa o pacientov má podľa ministerstva postarať centrálny príjem nemocnice," zhrnuli lekári vo svojom stanovisku. Odborové združenie pripomenulo, že proti tomuto rozhodnutiu boli zástupcovia nemocničných lekárov a aj nemocnice. "Hoci dané rozhodnutie má zásadný vplyv na nemocnice, nebola vypracovaná žiadna dopadová štúdia, čo toto rozhodnutie prinesie pacientom, či nemocniciam," dodali.

V súčasnosti komplexné centrálne príjmy nemocníc existujú len v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a v Martine. "Lekárov s príslušným vzdelaním na prácu na takomto centrálnom príjme možno na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Vo viacerých väčších nemocniciach existujú len centrálne príjmy pre dospelých, ktoré už teraz fungujú na hranici zákonnosti. A v žiadnej ani len fakultnej nemocnici neexistuje centrálny príjem pre deti," upozornilo Lekárske odborové združenie. 

Ďalším problémom je podľa odborov nedostatok sestier, ktorých väčšina nemocníc nemá dostatok ani na optimálny chod vlastných oddelení, nieto ešte na zabezpečenie ambulantnej pohotovostnej starostlivosti – na prebratie pacientov zrušenej LSPP. "Ďalšou skutočnosťou je, že ešte pred niekoľkými rokmi si súkromné ziskové siete lekární vydobyli, že ich pohotovosť aj vo veľkých mestách končí po 22.00 hodine. Tým pádom pre adekvátne zabezpečenie pacientov sú v súčasnosti zadlžené nemocnice, vzhľadom na rozhodnutie rezortu zdravotníctva, nútené uvažovať o otvorení nemocničnej lekárne v tomto pohotovostnom čase," uviedli lekári.  

O dospelých sa budú musieť starať detské oddelenia

Podľa LOZ ministerstvo zdravotníctva doteraz nepovedalo, ako majú teda nemocnice zabezpečiť starostlivosť o pacientov odkázaných na ambulantnú pohotovosť po 22. hodine. "Síce povedalo, že to majú robiť centrálne príjmy, teda urgenty, ale také máme na Slovensku len štyri. O pacientov odkázaných na ambulantnú pohotovosť sa vo veľa mestách musia postarať teda lekári predovšetkým detských oddelení. Tí musia po novom po 22.00 hodine zabezpečiť hospitalizovaných pacientov na svojich oddeleniach, príjmy na oddelenie, pacientov privezených sanitkou a rozhodnutím ministerstva k tomu všetkému,  aj ambulantne ošetrovať pacientov, ktorých by predtým riešili obvodní lekári na LSPP," argumentovali lekári.

Ministerstvo dalo platovú garanciu len súkromným pohotovostiam

Odbory považujú za zarážajúce, že pri tejto realite povinností nemocníc ministerstvo zmenou zabezpečilo garanciu paušálneho mesačného príjmu pre súkromných prevádzkovateľov Ambulantnej pohotovostnej služby, navyše im zabezpečilo garanciu príjmov 12 eur na hodinu práce ich lekárov. "Ale ministerstvo zdravotníctva vôbec nezabezpečilo, aby i zadlžené štátne nemocnice mali garantované príjmy na realizáciu povinnosti postarať sa o pacientov po 22.00 hodine. Je absolútne ekonomicky nekoncepčné neustále vychádzať v ústrety ekonomickým požiadavkám ziskového súkromného sektora na úkor zadlžených štátnych nemocníc, ktorým sa povinnosti, a tým aj výdavky neustále navyšujú," uzavreli lekári.

Pozrite si archívnu reportáž o chýbajúcich lekároch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy