Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V slovenskej armáde nastanú zmeny. Jej prezbrojovanie by malo stáť milióny eur
Zdielať na

V slovenskej armáde nastanú zmeny. Jej prezbrojovanie by malo stáť milióny eur

BRATISLAVA / Nákup nových obrnených vozidiel 8x8 pre armádu vyvoláva v súčasnosti pomerne veľký rozruch. Nie je to však jediný modernizačný projekt pre ozbrojené sily, a dokopy si to samozrejme vyžiada obrovský balík peňazí. Podľa vyjadrení opozičného poslanca z SaS Ľubomíra Galka pôjde doslova o milióny eur.

Modernizácie armády nie je ako nákup hračiek. Je to zodpovednosť. Ide o obrovské množstvo techniky za obrovské peniaze. Nejde len o nákup obrnených vozidiel 8x8 ale aj o vozidlá 4x4, stíhačky, či nákup radarov. Toto sú jedny z najväčších projektov, ktoré sa pre slovenskú armádu zakúpia. 

Peniaze z daní obyvateľov, by tak týmto spôsobom mali byť efektívne využité. Cieľom je dobrá vybavenosť armády za efektívny nákup. "Ak budú tri parametre splnené, a teda transparentnosť, efektivita - tá najlepšia cena za najlepšiu kvalitu samozrejme s preferenciou slovenského podielu výroby, splnenie podmienok NATO. K týmto trom základným kritériám sa pri nákupe budeme prikláňať," uviedol vo svojom prejave premiér Pellegrini.

Podľa Galka pôjde o niekoľko miliónov. "Štyristo miliónov eur obrnené vozidlá 8x8, ďalej asi 800 miliónov eur  pre ďalšie vozidlá," vyjadril sa v minulosti Galko. Poukazuje aj na podozrenia z korupcie, či odchod kvalitných dôstojníkov z armády. Podľa neho by bolo pre obranyschopnosť Slovenska najlepšie, keby sa SNS z rezortu stiahla. Kauza s vozidlami 8x8 podľa neho hovorí za všetko. 

"Mnohí naši politickí protivníci vylievajú na SNS kýble špiny, aby takýmto spôsobom poškodili naše meno, politiku. Slovenská národná strana sa nemieni čistiť zo žiadnych obvinení ohľadom nákupu, rezortu obrany. Nie je sa z čoho čistiť," povedal počas jednej z tlačových konferencii podpredseda SNS Anton Hrnko. 

Pozrite si archívnu reportáž o budúcnosti tajomníka ministerstva obrany: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy