Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V sedle za pápežom. Do Vatikánu sa 48-ročná žena vybrala netradične, na koni
Zdielať na

V sedle za pápežom. Do Vatikánu sa 48-ročná žena vybrala netradične, na koni

PTIČIE / V práci si zobrala trojmesačné voľno, aby sa z Poľska dostala do Vatikánu až k pápežovi Františkovi. 48-ročná Božena sa do Ríma vybrala tak, ako iba málokto - na koni. V sedle sa pokúsi zdolať tisícky kilometrov.

"Chceme ísť na Námesti svätého Petra. To je náš cieľ. Samozrejme na koni," predstavila svoj odvážny plán Poľka Božena. Na ceste už je aj so svojou kobylou Víchricou tri týždne. Ich cieľ je jasný – chcú sa dostať do Ríma.

Na túto misiu sa chystala 10 rokov. Zamkla za sebou kanceláriu a na koni sa vybrala do Vatikánu. "Ideme po stopách Matky Božej Kodaňskej," vysvetľuje Božena. 

Zázračné uzdravenie 

Matka Božia je vyobrazená na maľbe, ktorý bol v 17. storočí v Ríme. Vybral sa k nemu veľmi chorý poľský šľachtic Nikolaj. Po vytrvalých modlitbách sa uzdravil. Bol presvedčený, že práve vďaka Matke Božej na ňom. "Chcel ten obraz kúpiť, ale pápež nesúhlasil, tak on ten obraz ukradol. A s obrazom ušiel," rozpráva pútnička. 

Po stopách obrazu

Obraz je odvtedy v poľskej Kodeńi. Šľachtica však za to potrestali, z cirkvi ho exkomunikovali. Božena sa teraz vybrala po stopách obrazu. Chce prekonať samu seba a do Vatikánu sa dostať na chrbte koňa, ako v časoch, keď o autách či lietadlách ľudia nechyrovali a dnes už zanedbateľné vzdialenosti predstavovali výpravy dlhé niekoľko mesiacov.

Pred sebou má približne 2 500 kilometrov v sedle. Každý večer sa zložia tam, kde im dobrí ľudia dovolia. "Na nás možno ani nie, ale na koňa reagujú veľmi pozitívne," vraví s úsmevom Božena. Na Námestie svätého Petra by mali doraziť približne o tri mesiace.

Pred pár mesiacmi sa bežal do Vatikánu slovenský kňaz, aby tak pomohol chudobným: 

Súvisiace články