Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Borža žiadal o podmienečné prepustenie. V poslednej chvíli žiadosť stiahol
Zdielať na

Borža žiadal o podmienečné prepustenie. V poslednej chvíli žiadosť stiahol

Archívna reportáž

KOŠICE / Dušan Borženský, v podsvetí známy ako Borža, sa chcel dostať na slobodu. Podal žiadosť o podmienečné prepustenie a v pondelok na pojednávaní po celý čas presviedčal Senát krajského súdu o tom, že chce začať nový život so svojou dcérou a s priateľkou. Všetko sa ale v poslednej chvíli zmenilo. Tesne pred čítaním rozhodnutia svoju žiadosť o prepustenie dobrovoľne stiahol.

Približne o desiatej hodine boli členovia Senátu v Šaci pripravení rozhodovať o žiadosti o podmienečné prepustenie bossa košického podsvetia, ktorý sa priznal k objednávke vraždy z roku 2000. Obeťou bol Fadil Pasjača, ktorého tamojší policajti podozrievali z distribúcie narkotík. V skutočnosti išlo v tomto prípade o boj znepriatelených mafiánskych skupín. K objednávke popravy sa po rokoch priznal práve boss podsvetia Borža.

Na pondelkovom pojednávaní po celý čas tvrdil, že sa polepšil, vo väzení nemal žiadne disciplinárne konanie. Tvrdil, že by chcel ísť za svojou dcérou a priateľkou a nájsť si prácu v zahraničí. "Vlastne počas celého výkonu trestu som sa snažil tak ísť tou cestou, ako mi káže svedomie," uviedol na adresu svojho správania odsúdený Dušan Borženský.

Väznica odporučila podmienečné prepustenie na dlhšiu skúšobnú dobu a pod dohľadom. Naopak, prokurátorka žiadala prepustenie na slobodu zamietnuť. Krátko pred rozhodnutím senátu sudkyňa uviedla, že v prípade zamietnutia žiadosti o podmienečné prepustenie bude mať nárok žiadať o ďalšie prepustenie až o 12 mesiacov. 

Dušan Boržanský alias Borža sa v poslednej chvíli rozhodol svoju žiadosť stiahnuť. Keďže ju stiahol dobrovoľne, opäť má právo kedykoľvek požiadať o podmienečné prepustenie.

Za mrežami väznice si už odpykáva viac ako 17 rokov.  Dvadsaťtriročný trest si odpykáva pre vraždu Jána Kromku. V minulosti ho odsúdili aj za vraždu Karola Kolárika, vtedajšieho šéfa košického podsvetia.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy