Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oblečenie z mohéru už tak ľahko nekúpite. Značky obľúbené aj na Slovensku sťahujú tovar z pultov
Zdielať na

Oblečenie z mohéru už tak ľahko nekúpite. Značky obľúbené aj na Slovensku sťahujú tovar z pultov

Archívna reportáž

KAPSKÉ MESTO / Do niekoľkých rokov zmizne z pultov veľkých obchodných reťazcov s oblečením každý kúsok, ktorý bude úplne alebo čiastočne vyrobený z mohéru. Zákaz predaja oblečenia vyrobeného zo srsti angorských kôz, vydali spoločnosti ako ZARA, H&M či Topshop. Rozhodli sa tak na základe videa, ktoré uverejnila organizácia bojujúca za práva zvierat PETA.

Organizácia PETA zverejnila počas týždňa video, ktoré jasne dokazovalo týranie zvierat zamestnancami kozích fariem. Viac než 50 percent svetového mohéru pochádza z Južnej Afriky, kde toto video natočil jeden zo svedkov organizácie bojujúcej za práva zvierat. Zamestnanci fariem často krát kozy pri strihaní vážne porania. Za rýchlosť sú totiž platení. Čím viac vlny, tým väčšia výplata.  

Vystrašené kozy zdvíhajú zamestnanci na videu za chvost či jednu končatinu. Na záberoch je taktiež vidieť aj pár mŕtvych zvierat, ktoré zrejme zahynuli kvôli nedostatku vody alebo len podľahli zraneniam. Veľmi odolné pružné vlákno získavané zo srsti angorských kôz sa používa napríklad pre výrobu svetrov, zimných kabátov či niektorých bytových doplnkov. Nie je ale jasné, či niektorá z populárnych textilných značiek získala mohér práve z niektorej z natočených fariem. Spoločnosti sa ale aj tak rozhodli takéto výrobky z pultov stiahnuť a zakázať ich predaj. 

peta

"Dodávateľský reťazec s mohérom je náročný na kontrolu, dôveryhodnosť nejde zaručiť. Práve preto sme sa rozhodli zakázať výrobky z mohéru a stiahnuť ich z nášho sortimentu do roku 2020," uviedla pre americké médiá hovorkyňa skupiny H&M Group Helen Johansson. Rovnaký postoj zaujala aj firma Inditex, materská spoločnosť značiek Zara, Bershka, Pull and Bear či Stradivarius. 

Pravá kožušina nie je in

Podobná situácia nastala zhruba pred 5 rokmi, kedy PETA zverejnila záznam z čínskej továrne, kde zamestnanci sťahovali kožu angorským zajacom zaživa. Vtedy Zara, Gap a H&M sľúbili, že túto kožušinu prestanú predávať. Zákaz predaja akéhokoľvek oblečenia zo zvieracej kožušiny začali praktikovať aj viaceré veľké svetovo obľúbené značky.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=EO0DCHY33Yg

Súvisiace články