Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Slováci najčastejšie odchádzajú do Británie. Toto ich najviac láka
Zdielať na

Slováci najčastejšie odchádzajú do Británie. Toto ich najviac láka

LONDÝN / Mnohých Slovákov stále láka cudzina, chcú tam pracovať, alebo len tak cestovať. Veľa z nich žije aj vo Veľkej Británii. Hoci sa blíži Brexit, žiadny masový návrat domov sa zatiaľ nekoná.

Dnešným dňom žije v zahraničí niečo okolo 2,5 milióna Slovákov, pričom posledná emigračná vlna z našej krajiny sa zastavila v Česku, Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku ale hlavne vo Veľkej Británii. Národný štatistický úrad oznámil, že počet Európanov, ktorí hľadajú prácu vo Veľkej Británií stále narastá, a preto sme zisťovali plusy a mínusy života v zahraničí. "Určite je tu lepšia možnosť zárobku, aj viacej peňazí samozrejme ako doma a nieje to len o prežívaní z výplaty do výplaty," porozprával sous chef Tomáš.

Medzi ďalšie plusy by Tomáš zaradil možnosť rýchleho kariérneho rastu, samozrejme len ak je človek disciplinovaný. Za jediný mínus považuje len vzdialenosť od rodiny a priateľov. Hektický spôsob života a premenlivé Anglické počasie sú ale ďalším nepriaznivým vplyvom. "Počasie sa tu mení dá sa povedať každých 5 minút, Anglické leto trvá tri dni a potom je tu iba Anglická jeseň po zvyšok roka. Čo ja osobne považujem za veľký mínus je hlavne cestovanie a hlavne koľko stojí to cestovanie," dodal. 

Aj napriek vysokým nákladom mimo domova si Slováci nachádzajú svoje miesto v zahraničí. "Slováci všeobecne sú fantastickí, ich úroveň anglického jazyka je oveľa lepšia než napríklad Talianov alebo Španielov, čo im dáva veľké plus a náskok pred ostatnými," povedala generálna manažérka jednej z reštaurácie Henrietta. 

Pozrite si archívnu reportáž o imidži Slovákov v zahraničí:

Súvisiace články