Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Internetový vírus sa rýchlo šíri. Antivírus si s ním poradiť nevie
Zdielať na

Internetový vírus sa rýchlo šíri. Antivírus si s ním poradiť nevie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Novoobjavený vírus menom FacexWorm sa na najrozšírenejšej sociálnej sieti šíri ako lavína. Ide o doplnok pre internetové prehliadače, ktorý sa snaží od ľudí vylákať peniaze.

FacexWorm dokáže ukradnúť prihlasovacie údajne do rôznych služieb ako je napríklad účet na Google. Zločinci, ktorí na svoje obohatenie využívajú kyberpriestor môžu ľudí pripraviť o nazbierané kybernetické mince. 

Pri návšteve stránok s kryptomenovou tématikou tento vírus užívateľov presmeruje na podvodné stránky, ktoré vyžadujú potvrdzujúcu platbu. "Do ostatných stránok vkladá javascript a pri prevádzaní platieb kryptomenou zamieňa cieľové peňaženky," uviedol pre Novinky.cz Pavel Bašta, bezpečnostný analytik tími CSIRT.CZ.

Šíri sa prostredníctvom Facebooku

Nebezpečný malware sa podľa neho šíri predovšetkým rozosielaním odkazu na podvodné stránky prostredníctvom Facebook Messengeru. Tie vás pritom vyzývajú na inštaláciu doplnku do prehliadača. Doplnok je pritom podľa bezpečnostného experta zameraný na Google Chrome. 

Falošné odkazy na FacexWorm cez sociálne siete šíria hackeri prostredníctvom napadnutých účtov. Menej pozorný užívateľ sa tak môže nechať zmiasť a kliknúť si na odkaz od "známej" osoby. 

Ako sa vírusu zbaviť?

Z počítača je možné ho odstrániť po odinštalovaní doplnku z internetového prehliadača. Antivírusové programy sa ho totiž zbaviť nevedia. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články