Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Čo má spoločné chrobák s Donaldom Trumpom? Okrem účesu aj meno
Zdielať na

Čo má spoločné chrobák s Donaldom Trumpom? Okrem účesu aj meno

BRATISLAVA / Leonardo DiCaprio je nielen slávny hollywoodsky herec. Najnovšie má svoje miesto aj v ríši hmyzu. Práve podľa neho pomenovali novoobjaveného chrobáka. Nie je ale jediný.

​Čierneho chrobáka našla vedecká expedícia vo vodopáde na ostrove Borneo. Nenápadný, tri milimetre dlhý chrobák sa volá Grouvellinus leonardo di capriori. Vedci si týmto spôsobom uctili DiCapriove aktivity. Už 20 rokov totiž jeho environmentálna nadácia pomáha chrániť ohrozené ekosystémy na celom svete.

Na názve nového chrobáka sa zhodli členovia vedeckej expedície, ktorí ho objavili. Pomenovanie hmyzu je pritom v súlade s pravidlami. "Pravidlá sú veľmi benevolentné. Musí tam byť aj meno autora, rok popisu. Dôležité je, aby druhové meno nebolo hanlivé. Výber mena má vždy na starosti autor popisu," uviedol entomológ Marek Semelbauer.

Svojho chrobáka má aj americký prezident Donald Trump

Vedci už nové druhy hmyzu nazvali aj podľa iných celebrít. Minulý rok napríklad pomenovali moľu s blonďatými chĺpkami na hlave po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Dôvodom bolo nápadná podobnosť hlavy prezidenta a tohto nového druhu hmyzu. Moľu s názvom Neopalpa donaldtrumpi objavili v južnej Kalifornii. Je dlhá jeden centimeter a rovnaké má aj rozpätie krídel. Od príbuzných druhov sa líši výrazne menšími genitáliami. 

Svojho menovca v ríši hmyzu má aj Arnold Schwarzeneger. Najmenšia parazitická mucha na svete sa volá Mega propodiphora arnoldi. Mucha, ktorú objavili v Brazílii, totiž podľa vedcov pripomína Schwarzeneggera svojou výrazne disproporčnou stavbou tela. Obzvlášť predné nôžky má mimoriadne silné. 

Hmyzieho menovca môžu mať mnohí

Mať svojho hmyzieho menovca môžu mať aj ďalšie celebrity. Neznámych druhov je stále veľmi veľa. "Existujú len akési odhady. Odhaduje sa, že existuje od 5 do 10 miliónov druhov hmyzu. Popísaných druhov je oveľa menej, zhruba jeden milión. To znamená, že je ešte veľa druhov, ktoré ešte neboli popísané. Každoročne môžeme popísať rádovo tisíce až desaťtisíce druhov," povedal Semelbauer. 

Nové druhy hmyzu už boli pomenované aj po herečke Kate Winslet, po bývalom americkom prezidentovi Barackovi Obamovi, Georgovi Bushovi či Billovi Clintonovi. Existuje dokonca aj druh hmyzu pomenovaný po Adolfovi Hitlerovi. "Samozrejme, že aj na Slovensku boli objavené nové druhy a ešte určite aj budú. Aj mne sa podarilo objaviť a popísať nový druh muchy. Našiel som ju v Bratislave na Mokrohájskej. Nebol som ale pri jej pomenovávaní veľmi tvorivý. Nazval som ju Sapromyza slovaca, teda mucha slovenská," dodal Semelbauer. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články