Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministerka Lubyová chce viac peňazí na vedu a výskum
Zdielať na

Ministerka Lubyová chce viac peňazí na vedu a výskum

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po škandalóznom odchode exministra školstva Petra Plavčana dostáva veda druhú šancu. Ministerka Martina Lubyová avizuje pre vedcov zvýšenie platov, dofinancovanie zo štátneho rozpočtu a hlavne naštartovanie rozvoja vedy a výskumu na medzinárodnej úrovni čerpaním z eurofondov.

Prerozdeľovať peniaze efektívne a podporovať prioritne excelentné vedecké tímy, ktoré sa stanú súčasťou medzinárodných vedeckých tímov. Také sú vytýčené ciele ministerky školstva. "Cieľom je nová platforma excelentných tímov, ktoré finančne podporíme v zapojení sa na európskej úrovni pretože tak sa financie aj vrátia. Dnes spolupracujem na dvoch medzinárodných tímov o vesmíre," hovorí ministerka Lubyová.

Výzvy na čerpanie eurofondov na vedu a výskum sú s odstupom pol roka obnovené a postupne budú pribúdať. Súbežne je ale podľa ministerky potrebné aj dofinancovanie vedeckých inštitúcii financovaných zo štátneho rozpočtu. O minimálne šesť miliónov eur. A platy vedeckých pracovníkov by sa tiež mali zvyšovať. Na úroveň vysokoškolských pedagógov.

"Ony sú zaradení medzi zdravotníkov a mali by byť medzi vysokoškolskými pedagógmi. Hovoríme o 8 tisíc ľuďoch takže dopad na rozpočet nebude tak vážny. Viete, že tripartita o tom rokuje a toto je môj návrh," dodáva Lubyová. 

​Pozrite sa, ako prijal Kiska Martinu Lubyovú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy