Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pellegrini sa stretol s kancelárkou Merkel. Hovorili aj o unesenom vietnamskom predstaviteľovi
Zdielať na

Pellegrini sa stretol s kancelárkou Merkel. Hovorili aj o unesenom vietnamskom predstaviteľovi

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Premiér Peter Pellegrini je na svojej prvej oficiálnej návšteve Nemecka. Tá nasleduje po tom, ako bol v Prahe, v bruselských inštitúciách a vo Varšave. Stretol sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel aj prezidentom Steimeierom. Očakávalo sa, či sa dotknú aj podozrení, ktoré sa týkajú úlohy Slovenska pri únose vietnamského občana z Berlína.

Pôvodne to mala byť klasická, zdvorilostná a predstavovacia návšteva nového premiéra Petra Pellegriniho, u nášho najstrategickejšieho obchodného partnera. Situácia sa ale vyvinula tak, že Pellegrini musel svojej nemeckej partnerke Angele Merkel vysvetľovať aj to, do akej miery a či bolo Slovensko zapletené do únosu vysokopostaveného vietnamského predstaviteľa.  

Pellegrini už avizoval, že si predvolá vietnamského veľvyslanca, aby vysvetlil o čo išlo, a taktiež sa bude pýtať aj predstaviteľov slovenských tajných služieb. "Aby nám vietnamská strana oficiálne vysvetlila všetky tieto okolnosti, o ktorých sa hovorí, a ktoré vrhajú zlý tieň na Slovenskú republiku. Ja za Slovensko ako predseda odmietam, že by sa Slovensko akýmkoľvek spôsobom podieľalo na nejakom prevoze uneseného vietnamského občana. Jediné, čo môže vyšetrovanie ukázať je, že bola zneužitá pohostinnosť a servis Slovenska. Nejakým spôsobom sa na palubu dostať mohol, ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že to tak bolo," vyjadril sa k situácii premiér.  

Prehlbovanie EÚ aj predsedníctvo vo V4

S kancelárkou Angelou Merkel hovorili o viacerých témach. Prehlbovanie Európskej únie, program predsedníctva Slovenska vo V4, ktorého sa Slovensko ujme už v júli tohto roka. Témou rozhovorov boli ale aj eurofondy, ako aj tá možnosť, že by sa z východnej a strednej Európy mali presúvať predovšetkým na juh krajín. Reč je napríklad o Grécku, Taliansku a Španielsku, s čím Slovensko samozrejme nie je nadšené. "Očakávam, že rozpočet bude pre Slovensko menší. Na druhej strane by som bol ale rád, aby bol byrokraticky jednoduchší, flexibilnejší a mohli by sme peniaze smerovať na priority, ktoré trápia našu krajinu," dodal pre médiá Pellegrini.

Na záver ich stretnutia pozval nemeckú kancelárku na návštevu Slovenska. Tá by k nám mala zavítať začiatkom jesene. 

Pozrite si archívnu reportáž o pohľade V4 na migráciu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy