Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vypadli z hniezda a mama ich nevzala späť. Veveričie bábätká vám zlomia srdce
Zdielať na

Vypadli z hniezda a mama ich nevzala späť. Veveričie bábätká vám zlomia srdce

MEDZILABORCE / V chovnej stanici v Medzilaborciach sa starajú o malé veveričky. Keď vypadli z hniezda, matka si ich nevzala späť. Ale náhradné mamy sú ukážkové. Veveričie bábätká kŕmil aj štáb TV JOJ - striekačkou a špeciálnym mliekom.

V chovnej stanici v Medzilaborciach pribudli dve malé, asi 4-týždňové veveríčatá. Bez pomoci človeka by neprežili. Veveričiatka vypadli z hniezda neďaleko Vranova nad Topľou. "Osirelé veveríčatá, ktoré si matka do hniezda už nevezme. Sú choré, podchladené, jednoducho sa o ne nepostará," konštatovala Anna Macková z CHKO Východné Karpaty. 

Súrodencov Riška a Sivku kŕmia asi každé dve hodiny mliekom pre šteňatá. "Samozrejme, musí to mlieko byť dostatočne teplé. Natiahneme striekačku, trošku sa zohreje," hovorí jedna zo záchrankýň.  Chlpaté bábätká majú poriadny apetít. O veveričie bábätká je postarané naozaj ukážkovo. "Ešte majú problém s vyprázdňovaním, musia byť v teple, musia byť pravidelne kŕmené. Skúmajú orechy, piškóty, ale ešte nemajú vyvinuté horné zúbky," hovorí Macková. 

Zoznamujú sa aj s margarétkami či púpavou, aby ich ňufáčik spoznal všetko, čo ich bude čakať vo voľnej prírode. "Je to veľmi vhodný edukačný materiál pre deti ešte v školskom prostredí," konštatuje Anna Stirčáková, učiteľka ZŠ Kkoškovce. 

Neskôr ich premiestnia do väčšej klietky, aby získali skúsenosti v priestore. Tak ako päť veveričiek, ktoré po útoku kaviek v Humennom zachránili minulý rok. Skákali po všetkom, čo bolo nablízku. V Medzilaborciach už zachraňovali aj zranenú sovu uralskú, výra, no napríklad aj 9 malých lastovičiek. "Dostávajú kostné červy, bielok varený, tvaroh, múčne červy. Potrebujú mať pestrú stravu, aby operenie dorástlo, aby boli schopné letu," povedala Anna Macková.

Súrodenci Riško a Sivka tu budú asi dva mesiace. Potom ich vypustia do voľnej prírody. "Skúša už zúbky na mojom prste, či to funguje," povedala Macková.

Súvisiace články