Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pri jazde nad povolený limit v obci začne hrať hymna, obyvateľom už lezie na nervy
Zdielať na

Pri jazde nad povolený limit v obci začne hrať hymna, obyvateľom už lezie na nervy

JELSUM / Na cestnom úseku pri holandskej dedine Jelsum v minulých dňoch nainštalovali interaktívne zariadenie, ktorého zámerom bolo tamojším vodičom zabrániť v jazde nad povolený rýchlostný limit. Pri prekročení rýchlosti 60 kilometrov za hodinu sa na mieste ozve hymna Frísov - germánskeho národa, ktorí túto oblasť obývali. Dedinčania sa sťažujú, že nemôžu spať.

Jelsum sa nachádza na okraji mesta Leeuwarden, ktoré tento rok získalo titul Európskeho hlavného mesta kultúry. S ohľadom na to, že bude po celý rok dejiskom bohatého kultúrneho programu, úradníkom v priľahlej dedine prišlo ako skvelý nápad nainštalovať "spievajúce" zariadenie na ceste, napísal britský Daily Mail.

A pretože sa jedná o oblasť, ktorú obýva germánsky národ zvaný Frisovia, začne tu pri prekročení rýchlostného limitu hrať práve jeho hymna. Všetko to znie ako zaujímavý počin s presahom na bezpečnosť cestnej premávky, má to však aj vedľajšie účinky. Vodiči sú natoľko nezodpovední, že hymna nadobudla dojem nikdy nekončiaci melódie a dedinčanom už lezie na nervy.

"Friská národná hymna je fajn, ale nie 24 hodín denne," zveril sa serveru dutchnews.nl Sijtze Jansma, ktorý býva 200 metrov od daného úseku. "Sú to duševné muky," pridáva sa ďalší z tamojších obyvateľov. Úradníci nakoniec vypočuli želanie dedinčanov a prisľúbili, že zariadenie trvalo odstránia.

Súvisiace články