Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ježiš Kristus iste žil. Nie je ale isté, či žil aj po smrti, píše Guardian
Zdielať na

Ježiš Kristus iste žil. Nie je ale isté, či žil aj po smrti, píše Guardian

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Napriek tomu, že sa dnes objavujú hlasy spochybňujúce historickú hodnovernosť Ježišovej existencie, z historického hľadiska je nespochybniteľným faktom, že Ježiš Kristus žil.

Vplyvný britský denník The Guardian, ktorý je považovaný skôr za ľavicový a nemá problém spochybňovať kresťanské dogmy, uvádza argumenty, ktoré nedovoľujú o jeho existencii žiadnu pochybnosť. V prvom rade, píše denník, je takýmto argumentom to, že o Ježišovom živote sa zmieňujú mnohé historické materiály už krátko po jeho smrti, čo je pri človeku, ktorý žil pred dvetisíc rokmi, podľa denníku rarita.

The Guardian to porovnáva s legendárnym britským kráľom Artušom, o ktorom existujú prvé zmienky až 300 či 400 rokov po jeho údajnej smrti, a to aj napriek tomu, že údajne žil o päťsto rokov neskôr ako Ježiš Kristus. "Historické dôkazy o Ježišovi z Nazaretu sú zároveň veľmi dávne a tiež veľmi hojné. Už niekoľko desaťročí po predpokladanom čase jeho života ho zmieňujú židovskí aj rímski historici a tiež desiatky kresťanských písomností," píše The Guardian.

Najstaršie kresťanské zdroje, ktoré Ježiša zmieňujú, sú epištoly svätého Pavla, ktoré vznikli najneskôr 25 rokov po Ježišovej smrti. Detailné biografické údaje o ňom sú potom v evanjeliách Nového zákona, ktoré vznikli zhruba 40 rokov po jeho smrti. Všetky tieto materiály vznikli teda ešte v čase, keď žili aj priami svedkovia Ježišovho života. Navyše, ako píše The Guardian, "obsahujú opisy, ktoré sú v zhode s kultúrou a geografiou Palestíny prvého storočia".

Podľa denníka by tiež nedávalo zmysel, prečo by si neskorší kresťania vymysleli proroka, ktorý by bol židom. O Ježišovi sa navyše zmieňujú už pred dvoma tisíckami rokov aj doboví autori, ktorí kresťanov nemali vôbec v láske, a nemali preto žiadny dôvod živiť nejaký ich mýtus.

V dávnych spisoch podľa The Guardian neexistujú žiadne polemiky o tom, že by Ježiš Kristus skutočne existoval. Samozrejme nie všetky spisy ho označujú za božieho syna a nie všetci sa o ňom vyjadrujú pochvalne.

V dávnych spisoch židovských rabínov sa o Ježišovi napríklad píše, že bol "nemanželským synom Márie a čarodejníka".

Filozofi Celsus a Lukianos zo Samosaty, ktorí žili v druhom storočí a boli vyslovene protikresťansky orientovaní, Ježiša Krista nazývajú "darebákom", o jeho existencii však ani oni nepochybujú.

"Tieto bohaté historické referencie nám nechávajú len veľmi málo priestoru na spochybňovanie faktu, že Ježiš žil a zomrel. Dôležitejšia otázka - ktorá však už ide nad rámec histórie a objektívnych faktov - je, či Ježiš zomrel a ožil," uzatvára The Guardian.

Pozrite si archívne reportáže spojené s témou:

Súvisiace články