Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Posledná rozlúčka s výnimočným Hawkingom: Rozlúčiť sa s ním prišli davy ľudí
Zdielať na

Posledná rozlúčka s výnimočným Hawkingom: Rozlúčiť sa s ním prišli davy ľudí

CAMBRIDGE / Posledná rozlúčka s britským fyzikom Stephanom Hawkingom sa konala neďaleko univerzity, na ktorej prednášal. Jeho pozostatky budú uložené vedľa najvýznamnejších vedcov sveta.

Na súkromnej poslednej rozlúčke so Stephenom Hawkingom (†76) sa zišlo až päťsto pozvaných hostí. Tá sa konala v britskom meste Cambridge v kostole Panny Márie. Práve neďaleko tohto kostola sa nachádza univerzita, na ktorej päťdesiat rokov prednášal. 

Britský fyzik, ktorý sa venoval témam ako vznik vesmíru, čierna diera či Einsteinovej obecnej teórií relativity s kvantovou mechanikou zomrel 14. marca. Na poslednej rozlúčke s Hawkingom sa stretlo viacero významných osobností, ktoré na jeho počesť rečnili. Ako uviedla agentúra AP jedným z nich bol aj herec Eddie Redmayne, ktorý Hawkinga stvárnil v biografickom filme Teória všetkého z roku 2014 či astrofyzik Martin Rees. Okrem rôznych osobností na rozlúčke rečnil aj Hawkingov syn Robert. Zvon cambridgského univerzitného kostola na jeho pamiatku odbil až sedemdesiatšesť krát - jeden za každý rok jeho života. Jeho truhlu nieslo osem ľudí s čiernymi cylindrami, medzi ktorými bola aj žena. 

Posledné miesto odpočinku Stephana Hawkinga bude Westminsterské opáctvo, kde je pochovaných 17 panovníkov a niekoľko významných osobností britskej histórie.
"Je správne, že sa popol profesora Stephena Hawkinga uloží práve v katedrále, a to v blízkosti významných vedcov,“ vyjadril sa dekan opáctva John Hall. Pozostatky britského fyzika tak uložia 15. júna, hneď vedľa Isaaca Newtona a Charlesa Darwina. 

Pozrite si video o Stephenovi Hawkingovi : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy