Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Verdikt v metanolovej kauze. Miešači, medzi ktorými je aj Slovák, dostali doživotie
Zdielať na

Verdikt v metanolovej kauze. Miešači, medzi ktorými je aj Slovák, dostali doživotie

BRNO / Najvyšší súd potvrdil miešačom metanolovej zmesi Tomášovi Křepelovi zo Zlína a Slovákovi Rudolfovi Fianovi doživotné tresty odňatia slobody. Dopustili sa všeobecného ohrozenia. Rozsudok hovorí o 117 otrávených zmesou, pričom najmenej 38 z nich otravu neprežilo.

"Najvyšší súd konštatuje, že v prípade obvinených boli splnené všetky zákonné podmienky pre uloženie výnimočného trestu odňatia slobody na doživotie," píše sa v uznesení. Obžalovaní podľa súdu preukázali zjavnú ľahostajnosť voči životom a zdraviu ľudí a porušili "spoločenské hodnoty a to nenahraditeľným a nielen v Českej republike dosiaľ nevídaným spôsobom."

Metanolová aféra sa začala 3.septembra 2012, kedy v Havířove zomrel prvý poškodený. Vyšetrovatelia postupne obvinili až 70 ľudí, väčšinu z ohrozenia zdravia nebezpečnými potravinami. V tejto kauze už padlo niekoľko rozsudkov. Křepela a Fian si vypočuli najprísnejšie tresty, ktoré umožňuje české právo.

Podľa obžaloby majiteľ firmy na výrobu autokozmetiky z Řitky u Prahy Křepela na prelome augusta a septembra 2012 zaobstaral 5000 litrov metylalkoholu a priestory v Opave a pomohol Fianovi, obchodnému zástupcovi Křepelovej firmy Carlogic namiešať zmes s objemom 10 000 litrov. Tá pozostávala s metanolu a etanolu. Ďalší traja aktéri zmes distribuovali. Hlavný distribútor Jiří Vacula, ktorý si odpykáva 15 rokov, podal návrh na obnovu procesu, pričom zlínska pobočka krajského súdu ju bude prejednávať 5.apríla.

Křepela v dovolaní poukazoval na procesné pochybenie, dovolával sa zásad spravodlivého procesu, kritizoval údajne nedostatočne zaistený skutkový stav, spochybňoval právnu kvalifikáciu činu. Fian napríklad popieral úmysel a povedomie o vysokej nebezpečnosti zmesi. Obaja tiež označovali doživotný trest za neprimeraný.

"Uložením kratšieho trestu za popísanú činnosť, ktorá svojou mimoriadnou závažnosťou, následkami na živote a zdraví osôb, či celospoločenským dosahom výrazne prevyšuje aj tie najzávažnejšie trestné činy, by sa nedalo účine ochrániť spoločnosť pred takto vysoko nebezpečnou kriminalitou," píše sa v uznesení.

Po zamietnutí dovolania zostáva odsúdeným ako posledný mimoriadny opravný prostriedok, teda ústavná sťažnosť. Zatiaľ ju, podľa dostupných informácií, nepodali. Najvyšší súd nedávno potvrdil tiež tresty pre ďalších troch aktérov tejto kauzy. Martin Jirout si má podľa rozsudku odpykať 9 rokov, Martin Cekota 8 rokov a Alexander Jordán 7 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy