Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Len 16 -ročný mladík zostal v jaskyni, pomáhať mu museli horskí záchranári
Zdielať na

Len 16 -ročný mladík zostal v jaskyni, pomáhať mu museli horskí záchranári

NÍZKE TATRY / Mladík pre svoje zranenia ostal v jaskyni Pustá. Členovia skupiny jaskyniarov mu privolali záchranárov. Po tom ako ho z jaskyne dostali von, skončil v nemocnici.

Horská záchranná služba bola v piatok v poobedňajších hodinách privolaná na pomoc do jaskyne Pustá v Nízkych Tatrách. Skupina jaskyniarov v nej vykonávala prieskumnú činnosť, počas ktorej sa zranil 16-ročný jaskyniar. 

 Jeden z členov skupiny jaskyniarov opísal ako sa celý incident udial a prečo sa vlastne do jaskyne vybrali. "Skúmali sme jaskyňu, boli sme pozrieť ako idú prievany, chceli sme niečo zamerať, no a pri postupe sa šmykol a padol na rameno, nevedel s ním hýbať," vysvetlil jaskyniar klubu Demänovská Ivan Šulek. Hoci sa mladík nijako vážne nezranil, tento úraz mu bránil v ďalšom samostatnom postupe. "Do záchrannej akcie bolo nasadených 14 jaskynných záchranárov HZS z Oblastných stredísk Nízke, Vysoké a Západné Tatry a tiež Malá a Veľká Fatra. Pred transportom zraneného sa musel odčerpať syfón v jaskyni, ktorý bol zaplavený, čo záchranári uskutočnili v spolupráci s dobrovoľnými jaskyniarmi z Demänovskej doliny," uviedla prostredníctvom sociálnej siete Horská záchranná služba. 

Zranený mladík sa nachádzal približne 800 metrov od vchodu do jaskyne. Po príchode záchranárov mu bola poskytnutá prvá pomoc, ošetrenie a medikamentózna liečba. Záchranári chlapca vynášali z jaskyne von na nosidlách alebo v transportnej sedačke. Horizontálne časti bol po podaní liečby schopný zvládnuť sám. Následne ho terénnym vozidlom previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s horskými záchranármi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy