Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
So smútkom bojujú vďaka umeniu. Deti prišli o svojho blízkeho, teraz o tom spravili predstavenie
Zdielať na

So smútkom bojujú vďaka umeniu. Deti prišli o svojho blízkeho, teraz o tom spravili predstavenie

BRATISLAVA / Smútok sa dá liečiť rôzne. Napríklad aj divadlom. Účinkovanie v divadelnom predstavení pomáha deťom, ktoré stratili súrodenca alebo rodiča objavovať radosť v živote. Odborne sa to nazýva dramato terapia. Je to jedna z terapií, ktorou odborníci pomáhajú deťom v neziskovej organizácii Plamienok.

Divadelné predstavenie súboru plamienok bol zážitkom nielen pre divákov, ale aj samotné herečky, ktoré svoje prvé kroky po divadelných doskách absolvovali priamo v SND.

Predstavenie Vietor a farby je voľné pokračovanie rozprávkovej terapeutickej edície knižiek. Malé dievčatko Ajka už vie, že jej mama sa nevráti, no zostane v jej srdci a môže ju tak mať vždy pri sebe. A postupne so svojím psíkom objavujú farby života. "Dostali sme aj podporu, takú odbornú od Slovenského národného divadla, čo si veľmi vážime," povedala riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok Mária Jasenková.

Každá z mladých herečiek má za sebou vlastný životný príbeh, v ktorom stratila buď rodiča alebo súrodenca a každá z neho niečo dala aj do predstavenia. "Vieme, čím sme si každá prešli a chápeme sa, rešpektujeme sa," hovorí členka divadelného súboru Plamienok Simonka. "Chodili k nám do centra smútkovej terapie na individuálne stretnutia, potom na skupinky a neskôr keď sme už videli, že tá radosť sa vracia tak sme sa rozhodli, že možno nejakým spôsob, ako o nej hovoriť by mohli oni samé, tak sa nám zdalo, že cez to divadlo je taký dobrý prostriedok," vysvetlila dramatoterapeutka Centra smútkovej terapie Lucia Kraľovičová. 

Plamienok tak nie je iba organizáciou, v ktorej nachádzajú útechu nevyliečiteľne choré deti. Ale poskytuje aj psychologickú, sociálnu a psychoterapeutickú pomoc deťom a rodinám, ktoré prežívajú ťažké obdobie po strate svojho blízkeho. A nám prostredníctvom predstavenia pochopiť, čo asi prežívajú. "Divadlo je niečo také ako vyspovedanie sa, len pomocou metafor. Tí ľudia, ktorí tomu pochopia, tak by tomu pochopili aj reále," myslí si členka divadelného súboru Plamienok Patrícia. 

Nezisková organizácia Plamienok pomáha už 15 rokov. 

Súvisiace články