Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zvieratá na Antarktíde sa môžu tešiť. Budú mať vlastnú rezerváciu
Zdielať na

Zvieratá na Antarktíde sa môžu tešiť. Budú mať vlastnú rezerváciu

ANTARKTÍDA / Organizácia Greenpeace chce najväčšie chránené územie na svete na ochranu tučniakov, veľrýb, tuleňov a ďalších živočíchov na Antarktíde. Nová rezervácia má zaberať takmer dva milióny kilometrov štvorcových.

Výskumníci a ochranári dorazili na Antarktídu už začiatkom roka, aby dokázali, že to s ochranou tejto časti sveta myslia vážne. "V súčasnosti existuje takzvaná zmluva o Antarktíde, ktorá toto územie chráni, ale voda okolo až taká chránená nie je. Zvyšuje sa prítomnosť oxidu uhličitého, oceány sú kyslejšie a to nie je v poriadku, keďže v nich žije veľa zvierat," uviedol člen organizácie Greenpeace Tom Foreman. 

​Za najväčší problém už roky ochranári považujú plasty. "Sú všade okolo nás a keď prestanú slúžiť ľuďom, väčšinou končia vo svetovom oceáne. Najhoršie sú plasty na jedno použitie. Pre chvíľku ľudského pohodlia oxidujú v živote oceánu stovky rokov," povedal člen Greenpeace Grant Oakes. 

Wedellovo more, ktoré je najjužnejšou časťou Atlantického oceánu, a zároveň veľkým zálivom pri pobreží Antarktídy možno už čoskoro vyhlásia za rezerváciu, aby ochránili tučniaky, veľryby, tulene a ďalšie živočíchy, ktoré tam žijú. Rozhodne o tom do konca roka komisia, ktorú tvoria členské štáty Európskej únie, Spojené štáty, Rusko, Čína, Austrália, Brazília a India.​

Súvisiace články