Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kiska akceptuje Pellegriniho ministrov
Zdielať na

Kiska akceptuje Pellegriniho ministrov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Andrej Kiska bude akceptovať návrh Petra Pellegriniho, vo štvrtok ho vymenuje za premiéra. Následne vymenuje aj vládu, ktorý mu Pellegrini predstavil v druhom návrhu. Kiska sa tak rozhodol po tom, ako absolvoval s novými členmi rozhovory. Zároveň uviedol, že nie je na sto percent spokojný.

Prezident pred niekoľkými týždňami prisľúbil, že je pripravený previesť Slovensko politickou krízou a zložitou situáciou, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. "Svoje právomoci prezidenta Slovenskej republiky som využil na hranicu ústavných zvyklostí a možností, ktoré mi ústava dáva," uviedol prezident. 
Prvý Pellegriniho návrh novej vlády Kiska odmietol. Dnes ráno tak Pellegrini navštívil prezidenta opäť. "Dnes mi pán Pellegrini doručil druhý návrh. Následne som rokoval s troma kandidátmi a dvoma kandidátkami na nových ministrov. Na základe rozhovorov som sa rozhodol, že zajtra pána Pellegriniho vymenujem za predsedu vlády a následne aj členov nového vládneho kabinetu," vyjadril sa Kiska.

#action=share

Od štvrtka toto nové zloženie ministrov pod vedením nového predsedu vlády Petra Pellegriniho, nahradí vládu Roberta Fica. Ten počas uplynulého týždňa pod tlakom okolností podal demisiu. "So zložením vlády nie som spokojný na sto percent. Ale Ako hlava štátu neprekročím hranicu danú ústavou a ústavnými zvyklosťami. Slovensko je parlamentnou demokraciou a vláde pod vedením pána Pellegriniho vyjadrila podporu väčšina poslancov," povedal na záver prezident Kiska. 

Podľa jeho názoru bude pre novú vládu naozaj ťažké získať dôveru NRSR ale ešte ťažšie bude získať v súčasnej situácií dôveru spoločnosti. Ako prezident ale prisľúbil, že bude dbať na to aby nová vláda bola zodpovedná a nezabudla na svoje povinnosti. 

Pozrite si video súvisiace s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy