Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kiska sa stretol s novými kandidátmi na ministrov
Zdielať na

Kiska sa stretol s novými kandidátmi na ministrov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dezignovaný premiér Peter Pellegrini doniesol prezidentovi Andrejovi Kiskovi nové mená budúcej vlády. Novým ministrom vnútra má byť súčasný minister zdravotníctva Peter Pellegrini.

Pellegrini prišiel ráno na 9:00 do prezidentského paláca, aby odovzdal nový návrh budúcej vlády prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Hlava štátu sa postupne stretne so všetkými novými členmi vlády. Peter Pellegrini, poverený zostavením novej vlády, je presvedčený, že dnes už nič nebráni tomu, aby prezident Andrej Kiska vymenoval novú vládu Slovenskej republiky. Povedal to dnes novinármi po tom, ako prezidentovi odovzdal nový návrh členov vlády. "Prešli sme si s pánom prezidentom znovu tie nominácie, ktoré som mu predložil. Pán prezident sa postupne stretne s vybranými novými kandidátmi na jednotlivých ministrov. Na základe toho, ako prebiehal náš rozhovor, môžem vyjadriť presvedčenie, že už nič nebráni tomu, aby pán prezident po tom, ako sa zoznámi s novými kandidátmi, vám dnes poobede oznámil, kedy vymenuje novú vládu Slovenskej republiky," povedal Pellegrini. Nemyslí si, že by prezident nové nominácie odmietol.

"Hovoril som o tom s pánom prezidentom veľmi otvorene. Môžem vám povedať, že na základe spoločných rokovaní vyjadrujem presvedčenie, že dnes už nič nebráni tomu, aby pán prezident v najbližších hodinách alebo dňoch mohol vymenovať vládu," uviedol. Prezident bude informovať o svojom rozhodnutí po poslednom rozhovore, a to s kandidátkou na post ministerky zdravotníctva Andreou Kalavskou.

​Gál u prezidenta

Policajná inšpekcia, voľba ústavných sudcov či dĺžka konaní na súdoch boli hlavné témy rozhovoru prezidenta Andreja Kisku s Gáborom Gálom (Most-Híd), ktorý je nominovaný na post ministra spravodlivosti. Ako Gál po stretnutí s prezidentom povedal, určite budú riešiť exekúcie. Pokiaľ ide o zmenu voľby ústavných sudcov, je podľa Gála "vôľa na tom, aby boli kritériá nejako pozmenené“. To, či bude premiér v demisii Robert Fico ústavný sudca, nie je podľa Gála otázka. Keď to otázka bude, tak sa o nej budú baviť.

Gál sa vyjadril aj k dekriminalizácii marihuany. Práve o komplexnú zmenu drogovej politiky sa pokúšala jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská, SNS však jej zákon zablokovala, hoci v medzirezortnom konaní nevzniesla pripomienky. "Ja si myslím, že celoživotne poškodiť nejakého stredoškoláka pre jednu cigaretu, je problém. Treba nájsť riešenie, ktoré nájde podporu v NR SR,“ povedal dnes Gál s tým, že ak sa o tom chcú baviť, musia to zúžiť na "veľmi nevinné prípady a nič viac“. Žitňanskej návrh hovoril aj o čiastočne dekriminalizácii tvrdých drog.

Pokiaľ ide o problematiku policajnej inšpekcie, Gál pripomenul, že od ministerstva vnútra už dostali nejaký návrh aj pred vraždou Jána Kuciaka, určite to chcú riešiť. Na otázku, čo so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom povedal, že samotný Kováčik deklaroval, že funkčné obdobie nedokončí. Gál sa chce určite rozprávať aj s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom o problémoch prokuratúry, ale až keď bude vymenovaný.

​Laššáková: Koncesionárske poplatky sú potrebné

Prioritami Ľubice Laššákovej, kandidátky na poste ministerky kultúry, bude dokončenie veľkých rekonštrukcií hradu Krásna Hôrka a Slovenskej národnej galérie. Ako uviedla dnes po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, nevidí dôvod byť iná ako minister kultúry Marek Maďarič. "On veľmi dobre nastavil tento rezort a zanechal ho konsolidovaný," uviedla. "Rada by som sa vybrala aj do regiónov, pretože v nich máme stovky kultúrnych inštitúcii, ktoré potrebujú peniaze na rekonštrukciu ako soľ," povedala. Podľa jej slov prezidenta zaujímalo aj to, ako ona vidí rozvoj kultúry na Slovensku.

Laššáková v rozhovore pre Denník N uviedla, že George Soros má vo svete stále veľký vplyv. "Hry od spomínaného pána idú (pozn. red.: Georga Sorosa), aj keď sa často hovorí, že čo už môže taký osemdesiatpäťročný pán niekde za oceánom riadiť veci na Slovensku. Nielen na Slovensku," povedala Laššáková v rozhovore. Zároveň spochybnila aj pôsobenie mimovládok, ktoré sú podľa nej príliš bohaté. "Tretí sektor je príliš bohatý vzhľadom na zdroje, ktoré uvádzajú. Musí byť nejaký iný zdroj, musí ich niekto financovať a myslím si, že sú to takéto zaoceánske peniaze," povedala Laššáková. Dnes vyhlásila, že jej slová ju veľmi mrzia. "Aj pánovi prezidentovi som to vysvetlila, ospravedlňujem sa, bola by som nerada, ak by ma niekto spájal s osobou Mariana Kotlebu," uviedla s tým, že celé štyri roky sa voči nemu vyhraňovala. "Robila som všetko pre to, aby kultúra v Banskobystrickom kraji nezanikla, a o tom, že sa mi to možno čiastočne podarilo, svedčí fakt, že Divadlo Štúdio tanca stále funguje," povedala. Svoje nedávne vyhlásenia ospravedlnila aj tým, že to bola "nešťastná formulácia, možno pod tlakom udalostí". Rovnako dala na pravú mieru aj tvrdenie o bohatstve mimovládnych organizácií.

Na margo koncesionárskych poplatkov uviedla, že "ako bývalá rozhlasáčka si myslí, že sú potrebné". "Hovoriť o výške je zatiaľ predčasné," povedala. Podľa nej o RTVS bude uvažovať, či je lepší súčasný model fungovania verejnej rádiotelevízie, alebo zoštátnenie. Správne by podľa nej bolo "možno niečo medzitým". Je veľa ľudí, ktorí do toho vstúpia a ja si rada vypočujem ich názory," uviedla. Rovnako si dôkladne pozrie aj návrh na zmenu voľby riaditeľa RTVS.

​K prezidentovi prišiel na obed aj Richard Raši, ktorý je nominovaný na podpredsedu vlády pre informatizáciu a eurofondy.

V oblasti informatizácie by sa malo zmeniť myslenie. Uviedol to kandidát na podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Raši poznamenal, že síce nie je špecialista z oblasti IT, chcel by ale poskytnúť pohľad zo strany koncového užívateľa. Informatizácia podľa neho nemá byť len o hardvérových riešeniach, zmeniť by sa však mali procesy, či zaviesť pravidlo "jedenkrát a dosť".

"Prichádzame do fázy, keď úrad, ktorý patrí pod podpredsedu vlády, môže ponúknuť ľuďom niečo, čo reálne v živote pocítia. Zdôrazňujem, že ide o úrad, ktorý funguje sám, ktorý je z môjho pohľadu absolútne odborný," povedal. Prioritou budúceho vicepremiéra v prípade eurofondov je transparentnosť a zjednodušenie procesov. Z hľadiska investícií chce Richard Raši pripraviť stratégiu na približne 10 až 15 rokov.

​Ako predposledný prišiel k prezidentovi súčasný minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ten má v novej vláde zastávať post ministra vnútra. Podľa jeho slov sa chce rozprávať s viacerými ľuďmi na ministerstve a zo svojho postavenie chce mať autoritu a vyzvať na skoré vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Drucker na otázku, či je jeho rodina pripravená na zmenu z postu ministra zdravotníctva na ministra vnútra odpovedal takto: "Nie je a ani to nechce."

​Ako posledná z nových mien na posty ministrov prišla do prezidentského paláca Andra Kalavská. V týchto chvíľach rokuje s prezidentom Andrejom Kiskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy