Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vrátil sa domov aby zistil, že je mŕtvy
Zdielať na

Vrátil sa domov aby zistil, že je mŕtvy

BUKUREŠŤ / Po 20 rokoch sa vrátil z Turecka do rodného Rumunska a zistil, že je dávno po smrti. Manželka ho medzičasom v neprítomnosti nechala vyhlásiť za mŕtveho. Problém je, že úradom sa to zdá v poriadku. Mužovi tvrdia, že je už dávno nebožtíkom.

Kuchár Constantin Reliu sa po vyše 20 rokoch v januári vrátil z Turecka do Rumunska a  zistil, že ho jeho manželka v neprítomnosti nechala vyhlásiť za mŕtveho. Údajne sa domnievala, že zahynul pri zemetrasení. Žiaľ, práve preto dnes 63-ročný Rumun prežíva právne peklo: úrady totiž odmietajú zneplatniť jeho úmrtný list.

Vo štvrtok súd v severovýchodnom rumunskom meste Vaslui rozhodol o tom, že Reliuov úmrtný list nezruší, pretože o jeho zrušenie požiadal príliš neskoro. Obeť úradného omylu preto o sebe hovorí takto: "Som žijúci duch. Oficiálne som mŕtvy, ale aj napriek tomu stále žijem. Nemám žiaden príjem a keďže som považovaný za mŕtveho, ani nič robiť nemôžem."

Najväčšiu zlosť má na manželku, ktorá momentálne žije v Taliansku a za celý chaos je zodpovedná. Plánuje jej komplikácie vrátiť."Nie som si istý, či som rozvedený a tiež neviem, či sa vydala. Nikto mi nič nepovie."

Reliu odišiel za prácou do Turecka v roku 1992 a keď sa po 3 rokoch vrátil zistil, že mu manželka bola neverná. V roku 1999 sa rozhodol, že sa do Turecka vráti a zostane tam. Vlani v decembri ho turecké úrady zadržali pre neplatné doklady a napokon ho vyhostili do Rumunska. Po prílete do Bukurešti ho colníci informovali, že bol oficiálne vyhlásený za mŕtveho. Následne ho podrobili 6 hodín trvajúcemu výsluchu a testom, ktoré mali overiť jeho totožnosť. Merali napríklad to, ako ďaleko od seba má oči a porovnávali to so starou pasovou snímkou. Okrem toho sa ho pýtali, kde sa narodil a vzali mu aj odtlačky prstov. "Nakoniec sa zhodli na to, že som to skutočne ja," dodáva Reliu.

Nasledovali úrady. Tie v mieste bydliska, ktoré je v meste Barland ho ale odmietli uznať. Reliu ich už niekoľko týždňov presviedčal, že skutočne žije. Nakoniec sa rozhodol obrátiť na súd. Žiadal, aby jeho úmrtný list vydaný v roku 2016 vyhlásili za neplatný. Žiaľ, dopadlo to neúspechom.

Reliu chce, aby sa prípadom súd naďalej zaoberal. Muž je momentálne bez príjmu, má diabetes a navyše celoživotný zákaz návratu do Turecka. Rozmýšľa nad tým, že požiada tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby rozhodnutie tureckých úradov odvolal.

Rumunsko je krajinou mnohých zaujímavostí a kuriozít, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články