Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svätyňu strážia zvieratá. Opičiu pozemnú hliadku dopĺňajú netopiere vo vzduchu
Zdielať na

Svätyňu strážia zvieratá. Opičiu pozemnú hliadku dopĺňajú netopiere vo vzduchu

ALAS KDATON / Mať kvalitnú bezpečnostnú službu je pre mnohé firmy už priam nevyhnutnosť. Pre rôzne útoky sa ale najmä v zahraničí rozhodli strážiť aj viacero dôležitých náboženských centier. Medzi nimi aj na indonézskom ostrove Bali, kde si s ochranou budhistickej svätyne poradili po svojom. Nechali ju totiž v rukách stoviek prešibaných opíc.

Alas Kdaton v preklade znamená chrám v lese. Viac ako samotná svätyňa ale turistov z celého sveta lákajú jeho obyvatelia. "Žije tu okolo tisíc makakov, ktorí obľubujú arašidy a banány. Turisti ich môžu kŕmiť pod naším dohľadom. Sú to ale šibali a vraj tiež najinteligentnejšie opice na svete,“ povedala sprievodkyňa v chráme Agung. 

Opice si okrem iných šibalstiev radi nenávratne požičiavajú od návštevníkov ligotavé veci. Dostať ich späť dá preto zabrať. Tunajšie opičky sú síce veľmi prítulné, no už malý škrabanec môže spôsobiť veľký problém. "Nemajú rady, keď im ľudia hľadia do očí, na to sú veľmi citlivé. Môžu na vás zaútočiť a pohrýzť vás,“ povedal sprievodca Gede Sumentara. Niečo podobné sa ale stáva len výnimočne. Najmä, ak návštevníci dodržiavajú pokyny sprievodcov a opíc sa nedotýkajú. Napriek tomu ich domáci považujú za posvätné zvieratá a strážcov lesného chrámu.

Les je domovom aj iných zaujímavých zvieratiek, napríklad netopierov. Tie sú zväčša slušne vychované. "Sú to moji domáci miláčikovia, nie sú divé. Cvičil som ich od narodenia a sú veľmi prítulné. Jedia totiž iba ovocie,“ prezradil Ketut Agung, cvičiteľ netopierov. Spolu s makakmi tak vytvorili bezpečnostnú službu, ktorá nemá vo svete obdobu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články