Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sestry utýranej Lucky sú opäť v detskom domove. Kurátor nám nepomohol, tvrdia pestúnski rodičia
Zdielať na

Sestry utýranej Lucky sú opäť v detskom domove. Kurátor nám nepomohol, tvrdia pestúnski rodičia

BRATISLAVA / Prípad dvoch sestier, ktoré boli umiestnené do pestúnskej starostlivosti nabral nový smer. Pestúni dúfali, že od sociálnej kurately dostanú pomoc. Namiesto toho sú teraz dievčatá v detskom domove.

Sestry Alexandru a Simonku úrady posúvali z detského domova do rôznych profesionálnych rodín, až sa nakoniec našli manželia Vargoví, ktorí, keď zistili, že sú deti vhodné do pestúnstva, okamžite prejavili záujem. Pritom vedeli, že dievčatá majú za sebou krutú minulosť. Staršie dievčatko žilo viac ako dva roky s mŕtvolou utýranej sestry v zanedbanom byte v Bratislave a mladšia sestrička sa narodila už vo väzení drogovo-závislému otcovi, a problematickej matke.

Vargoví si deti od štátu zobrali a vedeli, že k nim treba odborne pristupovať. Manželia dúfali, že s pestúnstvom im štát práve pre minulosť dievčat bude pomáhať. Konkrétne, že deti budú pravidelne kontrolované kuratelou ktorá zároveň pomôže s výchovou, so školou a psychológmi. 

Prešlo takmer dva a pol roka a pestúni tvrdia, že úrad sociálnej starostlivosti nič neurobil. "Kurátor pre nás nič neurobil. Žiadny kurátor totiž nebol. A ani žiadna sociálka či úrad práce," uviedli pestúni. "Nevideli sme iné východisko, ako sa dostať k spisu detí, aby sme s nimi vedeli pracovať a vedeli. Rovnako, aby sme vedeli, ako to bolo predtým, kde sa to dieťa nachádzalo," opísala situáciu pani Vargová.

"Nerušte, neotravujte a starajte sa ako viete. veď ste si tie deti zobrali," uviedol na margo úradov pán Varga. Keďže ide o závažné tvrdenia smerom k úradom sociálnej kurately, o celom prípade bol informovaný aj minister práce Richter. Ten sa zatiaľ k prípadu nevyjadril. 

Tvrdenia pestúnov vyznievajú závažne, pričom sa jedná o pestúnske deti so závažnou anamnézou. Práve preto mali mať precíznu kontrolu a pomoc kurately. Zákon o rodine pritom prikazuje jedenkrát za šesť mesiacov úradu sociálnej starostlivosti zhodnotiť deti v pestúnstve a správu posielať na posúdenie súdu. Kuratela zároveň musí s deťmi pravidelne hovoriť, pracovať s rodinou a poskytovať individuálnu podporu. 

"Strašne som nešťastná z celého prípadu. Sledujem ho už roky a toto je jedna zo zlých vecí, ktoré sa v ňom dejú," povedala Ida Želinská, špecialistka na sociálno-právnu ochranu detí  a vyjednávanie. Podľa nej zároveň úrady nechali pestúnov v zložitej výchove detí osamelých, čo urobiť nemali. "Oni išli dva a pol roka bez akejkoľvek ochrany. Boli ponechaní sami na seba, ale mal tam byť nejaký riadený proces," dodala.

Obe dievčatá sú momentálne v detskom domove, súdy o zrušení pestúnstva zatiaľ nerozhodli. "Ja som pohoršená. Toto mala byť výkladná skriňa sociálnej kurately. Keď sa takto rieši medializovaný prípad, ako sú riešené tie ostatné," dodala Ida Želinská.

Lucka doplatila na slabú starostlivosť úradov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy