Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parfum, alkohol aj palivo do áut. To všetko vyrobí novátorsky vynález zo vzduchu
Zdielať na

Parfum, alkohol aj palivo do áut. To všetko vyrobí novátorsky vynález zo vzduchu

BRATISLAVA / Problém s emisiami skleníkových plynov, ktoré zohrievajú a znečisťujú našu planétu, už má možné riešenie. Vedci predstavili nezvyčajné zariadenie, ktoré vyrába etanol. Potrebuje k tomu len vzduch, slnečné žiarenie a vodu.

"Prístroj využíva elektrinu a teplo. Elektrina premieša atómy vo vode a oxide uhličitom a teplo môže z toho vytvoriť etanol," vysvetľuje proces výroby doktor Stafford Sheehan zo spoločnosti Catalytic Innovations. Etanol sa okrem alkoholu dá použiť aj na výrobu parfumov a predovšetkým automobilových palív. To je aj hlavným cieľom zariadenia.  

Vynález za čistú planétu 

Oxid uhličitý, ktorý autá vypustia do ovzdušia, by sa takto zachytil, spracoval a znovu poslúžil ako pohonná látka. Na výrobu litra etanolu prístroj potrebuje z ovzdušia asi 40 litrov CO2. "Ak budeme tento reaktor napájať obnoviteľnou energiu, môžeme vyrábať uhlíkovo negatívny alkohol, teda alkohol, ktorý využíva oxid uhličitý z atmosféry a pomáha v boji s klimatickými zmenami. Je to dobré pre planétu, je to udržateľné a ekologické," vysvetľuje Sheehan.

Zariadenie zatiaľ dokáže vyrobiť pár litrov etanolu denne. Vynálezca ho predáva jednému výrobcovi alkoholických nápojov a jednej voňavkárskej firme. Teraz zbiera prostriedky na konštrukciu väčšieho, ktoré by dalo 1 500 litrov mesačne.

Psie exkrementy na svetlo

S ďalším vynálezom prišiel muž vo Veľkej Brinánii. Pri svojom dome postavil pouličnú lampu, do ktorej je možné hádzať vrecúška so psími exkrementmi a ona potom v noci svieti. Psie exkrementy slúžia na výrobu bioplynu, ktorý sa potom spaľuje priamo v lampe. 

"Cieľom nie je masová výroba bioplynu. Ide mi o riešenie problému so psími exkrementami. Len tu v Británii sa po celej krajine ročne vyprodukuje 700 tisíc ton psích exkrementov. V Amerike je to 10 miliónov ton. Samozrejme, ak sa to koncentruje v menších oblastiach, je to ešte horšie," vraví autor vynálezu Brian Harper. 

Bioplyn sa dá ľahko a vo veľkom vyrábať aj z odpadu:


Súvisiace články