Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Toto je stovka najzdravších potravín podľa vedcov. Niektoré prekvapili
Zdielať na

Toto je stovka najzdravších potravín podľa vedcov. Niektoré prekvapili

Archívna reportáž

LONDÝN / Skupina autorov z britskej BBC stanovila rebríček stovky najzdravších potravín. Vychádzali pritom zo štúdie kórejských vedcov, ktorí preskúmali až tisíc rôznych potravín. Bravčová masť sa dostala do prvej desiatky.

Pri určovaní zdraviu najprospešnejších potravín prihliadali kórejskí vedci v pôvodnej štúdii na obsah živín a ich kombináciu. Vitamíny, minerály a iné užitočné látky totiž najviac telu prospievajú, ak sú "namixované" správne. Tím z BBC doplnil kórejskú štúdiu aj informáciami z Encyklopédie jedla a zdravia, ako aj s dátami, ktoré má k dispozícii Poľnohospodárska výskumná služba pri americkom Ministerstve poľnohospodárstva. Výsledkom je rebríček stovky najzdravších potravín.

100 najzdravších potravín

1. Mandle 26. Bazalka 51. Banány 76. Višne
2.Cherimoya 27. Kelové listy 52. Fazuľa 77. Ružový losos
3. Ostriež oceánsky 28. Škeble 53. Letná tekvica 78. Pompano (ryba)
4. Platýz 29. Čili papričky 54. Losos 79. Kumkvat
5. Čia semienka 30. Stonková brokolica 55. Tuniak modroplutvý 80. Zelená tekvica
6. Tekvicové semienka 31. Kel 56. Úhor 81. Kapor
7. Mangold 32. Treska Merian 57. Fazuľa mesiacovitá 82. Pomaranče
8. Bravčová masť 33. Atlantická treska 58. Kolokázia jedlá (Taro) 83. Červené ríbezle
9. Listy červenej repy 34. Horčičné listy 59. Zelený šalát 84. Granátové jablko

10. Chňapáč červený (ryba)

35. Rímsky šalát 60. Zelené paradajky 85. Rebarbora

11. Petržlenová vňať

36. Koriander 61. Červené paradajky 86. Chalapeňos

12. Zeler

37. Síh severný (ryba) 62. Paprika 87. Zimná tekvica

13. Žerucha

38. Kaviár 63. Pažítka 88. Mrkva

14. Mandarinky

39. Broskyne 64. Rukola

89. Chobotnica

15. Zelený hrášok

40. Žerucha záhradná 65. Losos červený 90. Sušené slivky

16. Šťuka

41. Čínska kapusta 66. Makrela 91. Melón cukrový

17. Aljašská treska

42. Morský vlk 67. Grapefruit 92. Gaštan vodný

18. Jarná cibuľka

43. Sleď 68. Zlaté kiwi 93. Karfiol

19. Červená kapusta

44. Petržlen 69. Zelené kiwi 94. Brokolica

20. Pacifická treska

45. Čerstvý špenát 70. Kajenská paprika 95. Ružičkový kel

21. Mušle sv. Jakuba

46. Vlašské orechy 71. Pór 96. Koreň lopúcha

22. Červený grapefruit

47. Červené cherry paradajky 72. Červený šalát 97. Tekvica

23. Púpavové listy

48. Hlávkový šalát 73. Zelená fazuľa 98. Zázvor

24. Mrazený špenát

49. Bieľa fazuľa 74. Ostriež 99. Figy

25. Čili korenie

50. Zelená fazuľa 75. Pstruh dúhový 100. Bataty

​O tom, že v rebríčku bude najmä zelenina, ovocie, orechy a ryby nebolo pochýb. Prekvapila ale bravčová masť, ktorá sa dostala dokonca na ôsme miesto. Podľa BBC ide o "dobrý zdroj vitamínov skupiny B a minerálov, bravčová masť je pritom aj menej nasýtený a zdravší tuk, ako jahňacia či hovädzia masť".

Zelenina a ryby

Na chvoste rebríčka sú napríklad bataty, tekvica, brokolica, karfiol, figy alebo zázvor. Lepšie sa umiestnila mrkva, pór, paradajky, ale aj chobotnica, losos, tuniak, makrela a pstruh. Na 81. mieste sa ocitla naša typická sladkovodná ryba - kapor. "Má vysoký podiel bielkovín, až okolo 18 percent. Menej, ako 6 percent tuku a neobsahuje žiadny cukor," pochvalne zhodnotil našu "vianočnú" rybu tím BBC. Ešte lepšie obstál sleď, ktorý sa vďaka vysokému podielu omega-3 nenasýtených mastných kyselín vyšplhal až na 43. miesto, tesne za morského vlka. Ešte lepšie obstáli ikry, ktoré sú bohaté aj na vitamín B a do prvej tridsiatky sa dostali rôzne mušle, treska, ale aj sladkovodná šťuka.

Čo je zelené, je dobré

V prvej polovici rebríčku sa ocitla kopa listovej zeleniny a byliniek. Odporúčať tak možno čínsku kapustu, hlávkový alebo rímsky šalát, kapustu aj kel. Ten sa ako bohatý zdroj fosforu, železa, vápniku a vitamínov A a C dostal na 31. miesto. Špenát obsadil hneď dve miesta. Čerstvý sa ocitol na 45. pozícii, mrazený prekvapivo ešte vyššie - na 24. mieste. Autori vysvetlili, že ide o udržanie výživovej hodnoty, čerstvý ju pri skladovaní pri izbovej teplote stráca omnoho rýchlejšie.

Spomedzi bylín sú za najzdravšie považované petržlenová vňať a žerucha, ktorá je veľmi bohatá na železo. Ďalej koriander a bazalka. Na 23. mieste je na pohľad burina - listy púpavy. Tie sú ale podľa odborníkov skvelým zdrojom vitamínov A a C a vápniku. Na 13. mieste je bylina, ktorá nie je úplne známa - potočnica lekárska, odroda známej žeruchy. Táto chránená vodná rastlina má vysoký obsah minerálov, obsahuje napríklad aj železo, draslík, jód a vitamíny A, C, D a E.

TOP desiatka kombinuje exotiku aj klasiku

Na prvých desiatich priečkach sa ocitla zmes bežných aj exotických plodov, vodných živočíchov, ale aj už spomínaná bravčová masť. Na desiatom mieste je morská ryba chňapáč červený. V jeho prípade ide o dvojsečnú zbraň - na jednej strane je veľmi bohatý na prospešné živiny, na druhej strane môže obsahovať aj absorbované nebezpečné toxíny. Deviata je vňať červenej repy, ôsma je bravčová mať a siedmy je mangold. Na šiestom mieste sú tekvicové semienka, ktoré sú bohatým zdrojom železa a mangánu, a na piatom mieste aktuálne populárne chia semienka. Štvrté miesto patrí opäť rybe - platesa je považovaná za jednu z najzdravších rýb, zväčša totiž neobsahuje žiadnu ortuť a je výborným zdrojom vitamínu B1.

Na treťom mieste je morská ryba ostriež červený a na druhom prichádza po rybách rad opäť na rastlinu, ktorú už možno kúpiť aj u nás - je to juhoamerická čerimoja. Napriek vysokému obsahu cukru je jej biela dužina cenným zdrojom vitamínov A, C, B1, B2 a draslíku. Víťaz možno prekvapí, nejde totiž o žiadnu nedostupnú exotiku. Na prvom mieste je obyčajná mandľa. Obsahuje síce dosť tuku, no v podobe mono-nenasýtených mastných kyselín, ďalej vitamín E, vitamíny skupiny B a minerály ako železo, vápnik, horčík alebo zinok. "Mandle prospievajú kardiovaskulárnemu zdraviu a môžu pomáhať aj pri cukrovke," okomentovali víťaza autori rebríčka.

Pozrite si archívnu reportáž o petícii za zdravé potraviny:

Súvisiace články