Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Deň zamilovaných nie je len americký výmysel. Ako to bolo so svätým Valentínom?
Zdielať na

Deň zamilovaných nie je len americký výmysel. Ako to bolo so svätým Valentínom?

BRATISLAVA / V kalendári svieti 14. februára meno Valentín. Sviatok zamilovaných nie je tak úplne americký výmysel. O historických koreňoch tohto sviatku a prečo vôbec vznikol hovorila historička a etnologička Katarína Nádaská.

Podľa cirkevného kalendára sú až štyria svätí s menom Valentín. Ten februárový ale bol kňazom v Ríme a 14. februára slávime spomienku jeho úmrtia. Valentín pôsobil za vlády cisára Claudiusa II. Práve on prišiel s netradičným nariadením, podľa ktorého sa mladí a schopní muži nesmeli ženiť. Zistil totiž, že vojaci sa často ponáhľali z vojny za svojimi ženami a rodinami a bolo preto efektívnejšie, aby nemali žiadne záväzky. 

"Práve Valentín povzbudzoval tie mladé zaľúbené dvojice a tajne ich oddával. Nakoniec sa mu na to ale prišlo a bol mučený, potom sťatý," vraví historička. V tom čase ešte nebol zavedený celibát a samotný Valentín mal svoju milú. Hovorí sa, že pred smrťou jej poslal odkaz, kde jej napísal, že ju ľúbi a odvtedy sa to traduje ako prvá valentínka. 

Svoje veľké návraty zažil tento sviatok dva. Najprv v 14. storočí, kedy sa do popredia dostala poézia oslavujúca krásu ženy a vyznania lásky. Druhé a väčšie potom nasledovalo až v 19. storočí v USA. "Američania majú radi takú pompéznosť, tak tam sa tento sviatok skomercionalizoval a potom sa vrátil do Európy, odkiaľ pôvodne pochádza," dodáva Nádaská.

Tento rok vychádza Valentín na sviatok Popolcovej stredy: 

Súvisiace články