Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Náhrada ľudskej kože už existuje. Je recyklovateľná a dokáže sa zahojiť
Zdielať na

Náhrada ľudskej kože už existuje. Je recyklovateľná a dokáže sa zahojiť

Archívna reportáž

BOULDER / Mechanické končatiny robotov alebo osôb po amputácii ruky či nohy by v budúcnosti mohli vnímať teplotu či tlak rovnako, ako ho vníma normálne telo. Ľudstvo k tejto možnosti priblížili vedci z Coloradskej univerzity, ktorým sa podarilo vyrobiť plnohodnotnú náhradu ľudskej kože.

Náhradu ľudskej kože vyrobili vedci zo špeciálneho polyméru a nanočastíc striebra. Tvrdia, že e-koža je naviac recyklovateľná a má schopnosť hojenia. Nový objav by sa mohol uplatniť najmä vo výrobe náhradných častí ľudského tela, v robotike alebo v produkcii textílií. "Má to dosť široké využitie. V určitom zmysle umožňujete zmyslové vnímanie inak pasívnym systémom," povedal časopisu Newsweek vedúci vedeckého tímu Jianliang Xiao.

Najnovšia elektronická koža je v podstate tenkým filmom vybaveným senzormi, ktoré dokážu merať tlak, teplotu, vlhkosť a prúdenie vzduchu. Materiál je vyrobený z troch komerčne dostupných zlúčenín, ktoré sú spojené do štruktúry potiahnutej striebornými nanočasticami. "Keď kožu roztrhnete na dve časti, pridaním troch zlúčenín do rany jej to umožní sa zahojiť opätovným naviazaním väzby medzi dvoma stranami. Štruktúra sa tak obnoví a e-koža je ako nová. Ak je príliš poškodená, stačí ju uložiť do roztoku, ktorý ju rozpustí, aby mohol byť materiál použitý na výrobu novej," vysvetľuje web The Verge.

Podľa autora výskumu by mohla elektronická koža napríklad umožniť prípadným robotickým opatrovateľkám rozpoznať, kedy má dieťa horúčku. "Keď je dieťa choré, robot sa ho jednoducho môže dotknúť prstom a zistiť aká je jeho teplota. Zmysly sú zásadné, pretože keď na seba budú ľudské bytosti a roboti navzájom pôsobiť, chceme mať istotu, že roboti ľuďom neublížia," povedal Xiao. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články