Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kraji zrušili dve posádky rýchlej lekárskej pomoci. Županka žiada vysvetlenie
Zdielať na

V kraji zrušili dve posádky rýchlej lekárskej pomoci. Županka žiada vysvetlenie

ŽILINA / V Žilinskom kraji zasahovalo pri výjazdoch 12 posádok s lekárom. Dve z nich ale od februára zrušili. Nepáči sa to ľuďom ani samospráve. Županka žiada od ministra zdravotníctva vysvetlenie.

Ministerstvo zdravotníctva od 1. februára zrušilo dve posádky rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a to v Kysuckom Novom Meste a Rajci. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja je ale presvedčená o tom, že ide o nesprávny krok. "Čo je zarážajúce, že to ministerstvo neoznámilo. My sme sa to dozvedeli z médií," vraví županka Erika Jurinová. 

V západnej časti Žilinského kraja teda zostávajú len tri sanitky s lekárom, dve v Žiline a jedna v Čadci. "Máme za to, že dôjde k zníženiu dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v rámci západnej časti Žilinského kraja," hovorí Jurinová. 

Riaditeľka odboru zdravotníctva Anna Majbíková tvrdí, že si budú žiadať doklady, na základe ktorých bolo rozhodnuté. V piatok ministerstvo zdravotníctva obhajovalo zrušenie rýchlej lekárskej pomoci na základe výsledkov analýz. 

"Iba 97 zásahov bolo indikovaných na zásah posádky s lekárom, ďalších viac ako 1 600 zásahov bolo indikovaných na základe diagnóz na posádky takzvanej rýchlej zdravotnej pomoci," informuje o výsledkoch hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Lekár z terénu si ale myslí o tom svoje. "Voči tomuto číslu sa musím ohradiť, nakoľko je to číslo vymyslené niekým, kto vôbec nepozná záchrannú zdravotnú službu," vraví lekár Ivo Hybrant. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy