Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Slováci dokázali niečo, čo ešte nikto pred nimi neskúsil. Zleteli z vrchu Antarktídy
Zdielať na

FOTO: Slováci dokázali niečo, čo ešte nikto pred nimi neskúsil. Zleteli z vrchu Antarktídy

USHUAIA / Slovenské horolezectvo a paragliding sa zapíšu do dejín. Dvaja mladí muži sa rozhodli vyliezť ako prví na svete na sedem nezdolaných hôr na siedmych rôznych svetadieloch našej planéty. Smerom dole z nich nezlezú ale zletia pomocou paraglidu. No a prvé takéto dobrodružstvo už majú za sebou.

Dvom Slovákom sa na Antarktíde podarilo niečo nevídané. Vyliezli na štít, na ktorý ešte ľudská noha nevkročila. "Sme prví na svete, určite" hovorí horolezec Michal Sabovčík.

Michal a Juraj sa najskôr doplavili loďou k ľadovcu, potom vyliezli na panenský kopec, dokonca ho aj pomenovali, nazvali ho po slovensky, Divoká. Na vrchol im to trvalo približne 7 hodín, dole sa dostali za oveľa kratší čas. Nie po svojich ale na padákoch.

Dobrodružstvo na Antarktíde trvalo takmer jeden mesiac, najdlhšia a najdramatickejšia bola nakoniec plavba plachetnicou. "Fúkalo cez 50 uzlov, vysoké vlny, veľký nápor. Ja som dlhé dni ležal chorý v podpalubí, len tak voľne pohodený a vôbec si to nepamätám," hovorí Juraj Koreň, slovenský šampión v paraglajdingu. 

Obaja mladíci sú veľkí dobrodruhovia. Michal bol spolulezcom Petra Hámora pri zdolaní jeho poslednej osemtisícovky, Juraj sa do Himalájí chystá a dokonca si vie predstaviť, že by si na padáku podal aj niektorý z tamojších štítov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy