Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Budúcnosť sa stáva skutočnosťou. Vedci vyvíjajú modelovateľný kov
Zdielať na

Budúcnosť sa stáva skutočnosťou. Vedci vyvíjajú modelovateľný kov

FALMER / Vedci v súčasnosti pracujú na na modelovaní mláky z tekutého kovu. Vyvíjajú úplne nový kovový materiál, ktorý by mohol meniť tvar podľa príkazov z počítača.

Mláka tekutého kovu dokáže už v súčasnosti vykresliť jednoduché geometrické tvary ako čísla, písmená či srdce. Vedci to docielili tak, že na kov s dobrou vodivosťou vplývajú zmenou napätia. "Podľa nás je to historicky prvé použitie počítačového programu na ovplyvňovanie tekutých kovov a skúmanie toho, ako reagujú na zmeny v elektrickom poli či napätí. Väčšina fyzikov a chemikov skúma len princípy bez zapojenia počítačov," uviedol výskumník z University v Sussexe Yutaka Tokuda. 

Vedci momentálne pracujú s tekutým kovom na vektorovom poli s rozmermi sedemkrát sedem bodov, plánujú ale rozšírenie na 30 x 30 až 60 x 60. "Aktuálny prototyp ovládame len vypnutím či zapnutím jedinej elektródy. Pri väčšej rozlohe a viacerých naraz zapojených elektródach dokážeme vytvoriť aj zložitejšie tvary," povedal Tokuda. 

Dlhodobý plán bádateľov je, aby kov bol schopný prijať tvar, vzhľad a funkčnosť akéhokoľvek objektu, čo by mohlo znamenať revolúciu, napríklad vo svete robotiky. "V takzvanej mäkkej robotike sa používajú mäkké, ohybné materiály. Tekutý kov by sa mohol stať základom pre dizajn dokonale ohybných robotov," uviedol Tokuda. V súčasnosti sú totiž vývojári obmedzení niektorými vlastnosťami pevných kovov. Tekutý kov ovládaný zmenami napätia cez počítače by mohol byť riešením mnohých technických problémov. 

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články