Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci zverejnili, čím najviac trpia naše deti
Zdielať na

Vedci zverejnili, čím najviac trpia naše deti

WASHINGTON / Technológie sú stále viac súčasťou každodenného života detí a mládeže, ale ich vplyv nie je na prvý pohľad zjavný. Doktorka Jean Twenge prišla s výsledkami spojitosti medzi detskými mentálnymi chorobami a vývojom technológií.

V nedávnom rozhovore pre CNN doktorka Jean Twenge, autorka knihy iGen, uviedla šokujúce fakty. Svoj výskum začala už pred 25 rokmi, pričom jej hlavným cieľom bol výskum generačných odlišností. Pod pojmom iGen nazvala generáciu, ktorá sa narodila od roku 1995. Je to prvá generácia, ktorá strávila svoje dospievanie s inteligentnými telefónmi a to ovplyvnilo mnohé oblasti ich životov. Tieto typy detí strávili oveľa viac času na telefóne a internete a nie s priateľmi, čo výrazne ovplyvnilo ich mentálne zdravie. 

Grafy zo štúdie, ktorú doktorka urobila, znázorňujú znížený záujem o randenie, šoférovanie, trávenie času s priateľmi a sexuálny styk. Zároveň táto mládež trpí nedostatkom spánku a pocitom osamelosti. Doktorka Jean Twenge dodáva že: "sme na pokraji najväčšej krízy mentálneho zdravia za posledné desaťročia."

Na rozmedzí rokov 2011 a 2012 zaznamenala niečo, čo by mnohých mohlo vystrašiť. Tento rok zároveň počet majiteľov iPhonou prekročil 50 percent.

Deti začali viac vyjadrovať to, že sa cítia smutné, beznádejné a nepotrebné a že nedokážu nič spraviť poriadne. Zároveň cítili opustenosť a osamelosť. Medzi rokmi 2011 a 2015 bol nárast klinickej depresie o 50 percent a bolo zaznamenané aj podstatné zvýšenie miery samovrážd.

Výsledky výskumov doktorky Twenge nápadne znázorňujú koreláciu medzi zhoršujúcim sa stavom detí a mládeže s vydanými iPhonmi. Doktorka dúfa, že spoločnosť Apple, od ktorej dostala aj otvorený list s výzvou o pomoc pri výskume vplyvov, pomôže mládeži nájsť spôsob ako užívať technológie v zdraviu prospešnej miere. "Mládež, ktorá strávi 5 a viac hodín na telefónoch majú o 71 percent vyššiu náchylnosť k spáchaniu samovraždy, ako tí, čo strávia na ňom menej hodín," dodáva doktorka.

Spojitosť medzi detskou depresiou a novými technológiami

Predchádzajúce generácie, ak boli v škole alebo aj doma, netušili, že ich priatelia sa mohli stretnúť bez nich, že niekam ich nepozvali a väčšinou ani nevideli fotky z nejakej spoločenskej udalosti, na ktorej sa z hocijakých príčin nemohli zúčastniť. 

​Nezáležalo na tom, ako deti vyzerali, keď sa s kamarátmi stretli, pretože tam boli len oni. Žiadne špeciálne oblečenie alebo make-up nebol potrebný, pretože nehrozilo, že niekto vytiahne mobil a zdokumentuje práve túto, relatívne nepodstatnú udalosť a pamiatka z nej ostane naveky. 

Rovnako to bolo aj so šikanou. Ak mal niekto ťažké chvíle v škole, pre prenasledovanie, to skončilo akonáhle zavrel dvere školy. Šikana sa nepreniesla domov a už vôbec nebola na očiach širokej verejnosti. Teraz je to všetko verejné a ktokoľvek sa môže pridať k tyranovi aj prostredníctvom internetu.

Podľa rehabilitačnej terapeutky Victorie Prooday: "V našich domoch rastie nepozorovane problém a zasahuje to najcennejšie, čo doma máme - naše deti." 

Výskumníci odhaľujú alarmujúce štatistiky o prudkom a trvalom zvyšovaní duševných chorôb detí, ktoré sa dostávajú do epidemických rozmerov:

- 1 z 5 detí má problémy s duševným zdravím
- 43-percentný nárast ADHD (hyperaktivity)
- 37-percentný nárast depresie mladistvých
- 200-percentné zvýšenie miery samovrážd u detí vo veku 10 -14 rokov 

Terapeutka ďalej hovorí, že dnešné deti sú zbavené základov zdravého detstva, pričom im chýbajú emočne prístupní rodičia, jasne definované limity a usmernenia, zodpovednosť, vyvážená výživa a primeraný spánok, pohyb vonku, kreatívna hra, sociálna interakcia, príležitosti pre neorganizované časy a nudu.

Namiesto toho sú deti ohrozené: digitálne roztržitými rodičmi, zhovievavými rodičmi, ktorí dovolia svojim deťom čokoľvek a robia z nich "Pánov sveta", pocitom nároku namiesto zodpovednosti, nedostatočným spánok a nevyváženou výživou, sedavým vnútorným životným štýlom, neustálou stimuláciou, technologickými opatrovateľkami, okamžitým uspokojením a absenciou nudných momentov.
Podľa údajov z yourmodernfamily.com: "Napriek nárastu depresie u mladistvých, štúdia, ktorá analyzovala údaje z národných prieskumov o užívaní drog a zdraví, uviedla, že neexistuje zodpovedajúci nárast v oblasti duševného zdravia pre dospievajúcich a mladých dospelých. Príznakom toho je, že existuje rastúci počet mladých ľudí, ktorí sa vôbec neliečia, hoci by mali." Avšak problém nepostihuje len dospievajúcich mladých ľudí. Vedci tvrdia, že majú dôkazy o tom, že technológia a on-line šikana ovplyvňujú duševné zdravie detí, najmä dievčatá. "Nedokážete si predstaviť, koľko detí je voči sebe zlých prostredníctvom Instagramu. Mala som prípady, kedy dievčatá nechodili do školy, poškodzovali sa a trpeli depresiou, pretože sa cítili ako outsideri," tvrdí poradkyňa mládeže Ellen Chance

Zopár rád ako bojovať proti detskej depresii

Americká pediatrická akadémia navrhuje testovať všetky deti na depresiu od veku 11 rokov. Okrem iného by mohli pomôcť bežné rituály, na ktoré sa doma už zabúda. Medzi ne patrí trávenie času s deťmi hrou, komunikácia počas spoločných obedov a večerí o tom, čo sa deje v škole a celkovo v ich životoch. Vylúčenie technológie z činností, ako varenie večere a upratovanie, môže mať tiež pozitívny vplyv. Rovnako treba využiť čas strávený v aute na rozhovor o tom, čo deti trápi. Rodičia by sa mali uistiť, že ich deti majú dostatok spánku a jedia zdravé jedlo. A tiež je dôležité, aby sa deti naučili rozhodovať samé za seba a prijať zodpovednosť za svoji činy, či už je to pochvala alebo nie. 

Dospelí sú tiež pohltení novými technológiami, či už v práci alebo doma.

Súvisiace články