Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo zrušilo poplatky pri pôrode. Teraz pracuje na zlepšení prístupu k rodičkám
Zdielať na

Ministerstvo zrušilo poplatky pri pôrode. Teraz pracuje na zlepšení prístupu k rodičkám

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva plánuje pracovať na zlepšovaní podmienok pre mamičky a pre novorodencov. Postupne zavádza kroky, vďaka ktorým by mali nemocnice ľahšie získať certifikát BFHI - Nemocnica priateľská k deťom. Okrem preškoľovania pracovníkov tiež dochádza k rušeniu poplatkov v pôrodniciach.

Od februára 2018 ruší ministerstvo zdravotníctva poplatok za podanie epidurálnej anestézie, rovnako ako poplatok za prítomnosť ďalšej osoby pri pôrode. "Nevideli sme reálny dôvod na spoplatňovanie prítomnosti otca pri pôrode, pretože ani pri iných lekárskych zákrokoch nie je prítomnosť člena rodiny spoplatňovaná. V prípade pôrodu ide o najkrajší okamih v živote rodičky, ako aj celej rodiny. Snažíme sa preto čo najviac vychádzať v ústrety rodičkám,“ uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Lepší prístup k rodičkám vďaka seminárom a školeniam

V prvom štvrťroku 2018 sa v štyroch nemocniciach uskutočnia odborné semináre pre zástupcov všetkých gynekologicko-pôrodnickych a neonatologických oddelení. Takýchto pracovísk je na Slovensku spolu 54. "Kvalitná starostlivosť o matku a dieťa, tiež dôstojné podmienky sú jednou z priorít rezortu. Aktívne komunikuje so všetkými gynekologicko-pôrodníckymi a neonatologickými oddeleniami, aby pracovali na zlepšení prístupu k rodičkám,“ povedal Drucker.

Semináre povedú lektorky s medzinárodným odborným certifikátom, ktoré ministerstvo zdravotníctva vybralo na základe odporúčania Slovenskej pediatrickej spoločnosti. Školenia sa uskutočnia v Univerzitnej nemocnici Bratislava, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, v Univerzitnej nemocnici v Martine a vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Jednotlivé oddelenia potom môžu požiadať o udelenie certifikátu "Nemocnica priateľská k deťom". Plaketu im udelia vtedy, ak nemocnica opustí zastarané nemocničné postupy a dodržiava súbor 10 pravidiel podporujúcich priateľský prístup k matkám a k novorodencom. 

Profesionálni laktační konzultanti pre mamičky

Ministerstvo plánuje aj akreditáciu sústavného vzdelávania v špecializácii „profesionálny laktačný konzultant“. Zámerom je, aby na každom gynekologicko-pôrodníckom a neonatologickom oddelení bol najmenej jeden laktačný konzulant. Okrem toho v spolupráci s odborníkmi dokončuje štandardy, do ktorých patrí aj podpora ženy počas laktácie. Cieľom je napríklad aj to, aby ženy začali s dojčením čo najskôr, a aby sa naučili správnu techniku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy